Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το «αυστηρό» lockdown γονάτισε, αντί να σώσει το ΕΣΥ

Από την εβδομάδα έναρξης των περιοριστικών μέτρων έως και χθες, καταγράφεται αύξηση 159% στους διασωληνωμένους και κατά 100,3% στις εισαγωγές ασθενών με Covid.

Πώς το «αυστηρό» lockdown γονάτισε, αντί να σώσει το ΕΣΥ

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση της Covid-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί».

Με τα λόγια αυτά -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε στις 9 Φεβρουαρίου την έναρξη νέου lockdown, από τις 11 του ίδιου μήνα. Πέρασε από τότε ενάμισης μήνας και οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Τα αίτια της αποτυχίας είναι πολλά, αλλά το αποτέλεσμα στην Υγεία είναι ένα: αντί να προστατευτούν τα νοσοκομεία και να αποτραπούν νοσηλείες και διασωληνώσεις, συνέβη το αντίθετο. Από την εβδομάδα που ξεκίνησε η εφαρμογή του lockdown έως και χθες, καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 και στους διασωληνωμένους!

Η λέξη «αποτυχία» είναι επιεικής, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί. Το Iatronet επεξεργάστηκε τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της κυβερνητικής βάσης covid19.gov.gr και κατέληξε στις εξής παρατηρήσεις:

Οι μόνες εβδομάδες κατά τις οποίες σημειώθηκε μικρή μείωση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 ήταν η αμέσως επόμενη της εφαρμογής του lockdown (-4,4%) και η εβδομάδα 22 έως 28 Μαρτίου (-8,9%). Ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν σταμάτησε να αυξάνεται ούτε μία εβδομάδα, με αύξηση-ρεκόρ κατά 19,6% την εβδομάδα 1 έως 7 Μαρτίου.

Από την εβδομάδα έναρξης των περιοριστικών μέτρων έως και χθες, καταγράφεται αύξηση 159% στους διασωληνωμένους και κατά 100,3% στις εισαγωγές ασθενών με Covid.

Πληρότητα

Το πόσο επώδυνο είναι το διάστημα του τρίτου lockdown για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας φαίνεται και από το εξής στοιχείο: στις 11 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων, η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid ήταν πανελλαδικά στο 29,5%, φτάνοντας χθες στο 55,58%. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στις κλίνες ΜΕΘ, η οποία στις 11 Φεβρουαρίου ήταν 49,3%, για να ξεπεράσει χθες πανελλαδικά το 85%.

Η πληρότητα είναι πολύ υψηλά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη: την εβδομάδα 18 έως 24 Μαρτίου βρισκόταν στο 92% και στο 75% αντίστοιχα. Την εβδομάδα 4 έως 10 Φεβρουαρίου, η πληρότητα των ΜΕΘ ήταν 77% στην Αττική και μόλις 40% στη Θεσσαλονίκη.

Κινητικότητα

Σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν στο «ναυάγιο» του τρίτου lockdown, οι επίσημες καταγραφές της κινητικότητας του ελληνικού πληθυσμού την εβδομάδα 4 έως 10 Φεβρουαρίου και την εβδομάδα 18 έως 24 Μαρτίου είναι αποκαλυπτική. Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τη διάρκεια του lockdown (7 Νοεμβρίου 2020 - 5 Φεβρουαρίου 2021) σε σχέση με το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου - 3 Μαΐου 2020) έδειξε μεγαλύτερη κινητικότητα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσο όρο. Η παραμονή, δε, στην κατοικία ήταν κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τη διάρκεια του lockdown 7 Νοεμβρίου 2020 - 19 Μαρτίου 2021 σε σχέση με το πρώτο lockdown (23 Μαρτίου - 3 Μαΐου 2020), κατέδειξε μεγαλύτερη κινητικότητα κατά 21,2 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσο όρο. Η παραμονή στην κατοικία ήταν κατά 9,9 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v