Μέσα σε 24 ώρες, άλλη μία κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» μετατράπηκε σε Covid, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA. Την ίδια ώρα, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που χρειάζεται να διασωληνωθούν έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Το “Γεννηματάς” δεν θα το κάνουμε όλο Covid, αλλά άλλη μία παθολογική κλινική έγινε Covid μέσα σε 24 ώρες και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το “Γεννηματάς” έχει 210 κρεβάτια Covid. Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non Covid σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών. Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε η κα Παγώνη σχετικά με τις αλλαγές στο «Γεννηματάς».
«Έγιναν τεχνικές αλλαγές στο νοσοκομείο, από πού θα περνάμε, πού θα ντυνόμαστε κ.λπ. Κανένας μας δεν είδε παρελάσεις και τι έγινε στην Αθήνα, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους»
«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η κα Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.
«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου, ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κα Παγώνη.
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» βρέθηκε η κάμερα του MEGA, καταγράφοντας την ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα που συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά. Στη χθεσινή εφημερία έγιναν 38 εισαγωγές Covid, ενώ στο Αττικό δύο άτομα έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ. «Εμείς είχαμε και έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Εμείς ζητάμε να ανοίξουν οι ΜΕΘ και των ιδιωτικών κλινικών. Η απάντηση ήταν ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν βάλει δικούς τους ασθενείς non Covid στις ΜΕΘ αυτές», ανέφερε σχετικά η κα Παγώνη.
Πάσχα ή καλοκαίρι;
Στην κορύφωση του τρίτου κύματος βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως τόνισε, η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, αλλά προέβλεψε ότι ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Πρόσθεσε δε ότι λόγω του εμβολιασμού, θα αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.
Για την άρση του lockdown είπε ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που δεν μπορούν να στηριχθούν στα νούμερα, καθώς αυτά θα είναι ψηλά για τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα. Σε ερώτηση για το εάν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο σε σχέση με το περσινό, απάντησε ότι η επιλογή είναι μία: ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.
Ανοιγμα μικρών καταστημάτων
Να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.
Όπως είπε, δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο, πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.
Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό, θα έχει φτάσει στο 35% με 40%. Εκτίμησε ότι για δύο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα, ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.