Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις Τετάρτη-Πέμπτη, κόντρα σε ενδεχόμενο lockdown

Την Τετάρτη υπάρχει κάλεσμα 13.00 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κινητοποίηση προγραμματίζεται και για την Πέμπτη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις Τετάρτη-Πέμπτη, κόντρα σε ενδεχόμενο lockdown

Σειρά φοιτητών συλλόγων αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις κινητοποιήσεις στις σχολές με αποχή και καταλήψεις μέσα στην εξεταστική περίοδο αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συζητείται στη Βουλή αυτές τις ημέρες εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη υπάρχει κάλεσμα στα προπύλαια 13.00 στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ενώ κινητοποίηση προγραμματίζεται και για την Πέμπτη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη βουλή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να «παγώσει» η συζήτηση του νομοσχεδίου, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά η κυβερνητική πλευρά, με τα αίματα να ανάβουν στη βουλή.

«Από το πρωί κυκλοφορεί μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Υγείας ότι είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας, αλλά δημιουργεί και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Πανος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Αλίμονο αν πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε τη Βουλή. Ο διάλογος συνεχίζεται και αυτό αποτελεί απόδειξη πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία», σημείωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα αναφέρθηκε στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν επισημαίνει αντισυνταγματικότητα αλλά τονίζει την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την ασφάλεια».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Καλούμε στην προγραμματισμένο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 13:00 στα Προπύλαια», αναφέρει ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Καλούμε ενάντια στο Νομοσχέδιο της Κεραμέως Χρυσοχοΐδη που εισάγει την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά συμβούλια, μειώνει τους εισακτέους και κλείνει πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Περιφέρεια.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και τη χάραξη ενός σοβαρού σχεδίου επιστροφής με ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών στα αμφιθέατρα.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τις πάγιες ανάγκες των φοιτητών/ριών, που εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης έχουν οξυνθεί, έχει επιλέξει να υποβαθμίσει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, τη στοχοποίηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, τη μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και την δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο δημοκρατίας.

Δεν θα ανεχτούμε πολιτικές αποκλεισμού και όξυνσης των ανισοτήτων. Δεν θα ανεχτούμε τον αυταρχισμό και την στοχοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των ακαδημαϊκών δασκάλων. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες στην προγραμματισμένη κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 13:00 στα Προπύλαια , ενάντια στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v