Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» βάζουν Αττική, Αχαΐα και Εύβοια οι λοιμωξιολόγοι

Υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Αττική. Η επώδυνη εμπειρία της Θεσσαλονίκης ωθεί τους ειδικούς στο αίτημα για λήψη μέτρων. Τα σενάρια για γυμνάσια-λύκεια, λειτουργία αγοράς και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο «κόκκινο» βάζουν Αττική, Αχαΐα και Εύβοια οι λοιμωξιολόγοι

Σκληρή εισήγηση για την Αττική, αναμένεται να κάνουν οι επιδημιολόγοι στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η ανάλυση των στοιχείων - που έγινε το βράδυ της Πέμπτης - κατέδειξε μία ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και υψηλή αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό. Με αυτά τα δεδομένα, εισηγούνται να "κοκκινίσει" η Αττική, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν ακόμη μικρά περιθώρια, αλλά η επώδυνη εμπειρία της Θεσσαλονίκης ωθεί τους ειδικούς στη λήψη μέτρων όσο το δυνατό πιο έγκαιρα. Στόχος ήταν να παραμείνουν τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 500, αλλά η εικόνα, τα τελευταία 24ωρα, είναι διαφορετική.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και στο "κόκκινο" αναμένεται να μπουν, επίσης, η Αχαΐα και η Εύβοια.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι τίθεται εν αμφιβόλω το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων, ενώ αναμένονται και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγορας, με πιθανή την επιστροφή του click away και την καθιέρωση των αγορών με ραντεβού σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ένδυση, υπόδυση). Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινες» επιβάλεται και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής έχουν πολύ υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτος είναι ο Πειραιάς (12,47) και ακολουθούν: Δυτικός Τομέας Αθηνών (10,82), Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), Δυτική Αττική (8,08), Ανατολική Αττική (7,76), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,9), Νότιος Τομέας Αθηνών (5,28) και Νήσοι (1,34).

Το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ είναι μεν καλύτερο από εκείνο των προηγούμενων ημερών, αλλά αποτυπώνεται - για μία ακόμη μέρα - μία ισχυρή αυξητική τάση. Τις ημέρες Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας, καταγράφεται μέσος όρος 805 κρουσμάτων, έναντι 530 εκείνων της περασμένης εβδομάδας (αύξηση 51,9%). Το ίδιο διάστημα, η αύξηση της θετικότητας ανέρχεται στο 28,9% (ήταν 1,73% και έφτασε στο 2,23%).

Η αύξηση στις νοσηλείες προβληματίζει πολύ, καθώς η εικόνα αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σύντομα και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα - ανά νοσοκομείο - στην Αττική είναι η εξής:

  • "Σισμανόγλειο": 12 ασθενείς σε 14 κλίνες.
  • "Γ. Γεννηματάς": 10 ασθενείς σε 11 κλίνες.
  • "Σωτηρία": 52 ασθενείς σε 84 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 1 ασθενής σε 4 κλίνες.
  • "Ελπίς": 3 ασθενείς σε 6 κλίνες.
  • "Ευαγγελισμός": 28 ασθενείς σε 32 κλίνες.
  • "Ασκληπιείο" Βούλας: 5 ασθενείς σε 12 κλίνες.
  • "Αττικόν": 16 ασθενείς σε 23 κλίνες.
  • "Θριάσιο": 11 ασθενείς σε 12 κλίνες.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως νοσηλεύονται 138 σε 198 κλίνες ΜΕΘ και είναι κενές οι 60.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v