Πανδημία: Αρνητικά ρεκόρ για Ελλάδα στους διασωληνωμένους

Δεύτερη στην ΕΕ και 5η στην Ευρώπη βρίσκει ο Νοέμβριος την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αύξησης των διασωληνωμένων, ενώ η άνοδός τους σε απόλυτους αριθμούς, κατά 382, τη φέρνει στην 8η θέση της Ευρώπης, ανεξαρτήτως πληθυσμού, «εξηγώντας» την αφόρητη πίεση στις ΜΕΘ.

Πανδημία: Αρνητικά ρεκόρ για Ελλάδα στους διασωληνωμένους

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας με την οποία πλήττει η πανδημία τη χώρα μας τον Νοέμβριο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 5η της Ευρώπης συνολικά, σε ποσοστό αύξησης των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου.

Εξίσου αποκαλυπτικό και το ότι έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση της Ευρώπης όσον αφορά την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, σε απόλυτο αριθμό, ανεξαρτήτως πληθυσμού, ήτοι, κατά 382 άτομα, μέσα στο Νοέμβριο, έως την 21η του μηνός, γεγονός που εξηγεί και την αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας, με επίκεντρο τις ΜΕΘ.

Με τους ασθενείς αυτούς, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, να είναι ήδη με χθεσινά στοιχεία στους 540, παρά την ταυτόχρονη άνοδο των θυμάτων σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα (μόνο χθες και προχθές απεβίωσαν 211 ανθρωποι που νοσηλεύονταν με Covid-19), οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω θνησιμότητα δεν είναι ευοίωνες.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, με στοιχεία από το Worldometers, τα οποία επεξεργάζονται οι προγραμματιστές του Iatronet.gr και του Euro2day.gr, η χώρα μας καταγράφει ποσοστό αύξησης 273%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το διάστημα 01/11/2020-20/11/2020, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι η πανδημία εντάθηκε στη χώρα μας ελαφρώς αργότερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το ξέσπασμα ξεκίνησε νωρίτερα κι εκδηλώθηκε σφόδρα ήδη μέσα στον Οκτώβριο, πιθανώς λόγω της μείωσης εκεί των θερμοκρασιών και της επακόλουθης αύξησης του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους νωρίτερα απ' ό,τι στη χώρα μας.

Στον παρακάτω πίνακα θα πρέπει να προσεχθεί ότι ορισμένες χώρες, όπως π.χ. το Γιβραλτάρ και η Νορβηγία, η Δανία και το Σαν Μαρίνο, εμφανίζουν μεν μεγάλα ποσοστά αύξησης, σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς, πιέζοντας το σύστημα υγείας.

Σε αυτή τη φάση, οι σκοτεινοί αριθμοί της πανδημίας, με έμφαση στον αριθμό των νεκρών, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά στη χώρα μας, αντικατοπτρίζοντας το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, που δεν κατόρθωσε να αποφύγει η Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία που συλλέγει το Wordometers, από την αρχή του μήνα έως και την 21η Νοεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στη 22η θέση στην κατάταξη των νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με την τάση να παραμένει ανοδική.

Σημαντικό επίσης για την «πολιορκία» που υφίσταται η χώρα από την πανδημία στα βόρεια σύνορά της είναι η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας (με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά) αλλά και της Βουλγαρίας, στην παραπάνω κατάταξη.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v