Εδώ και σημαντικό διάστημα, ο βαθμός θετικότητας χτυπάει το καμπανάκι της ανάγκης για περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό. Το ελληνικό σύστημα, όμως, φαίνεται πως συναντά τα όριά του, στις 25.000 τεστ την ημέρα.
Η θετικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 10%, όταν οι διεθνείς Οργανισμοί θεωρούν «πολύ υψηλά» ποσοστά της τάξης του 4% ή του 5%. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει στενή σχέση με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, στα οποία η χώρα μας εμφανίζει ανεπάρκεια από την πρώτη φάση της επιδημίας. Το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα...
Με βάση τα στοιχεία του Worldometer, η Ελλάδα κατέχει την 34η ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της μόνο βαλκανικές χώρες και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ: Ρουμανία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βοσνία, Μολδαβία, Κροατία, Αλβανία.
Η υστέρηση στα διενεργούμενα τεστ εξακολουθεί να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Οκτωβρίου έχει χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, με τη θετικότητα να ξεπερνά τα διεθνώς αποδεκτά ποσοστά. Ο πίνακας που ακολουθεί, δείχνει πως το ποσοστό κινείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και το 18% πανελλαδικά, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.
Στις 29 Οκτωβρίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 10%. Στις 7 Νοεμβρίου καταγράφηκε ποσοστό 31,5% στα Γρεβενά και 23,5% στην Πιερία, ενώ στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε θετικότητα 32% στη Θεσσαλονίκη.
ΠΗΓΗ: Ημερήσια επιδημιολογικά δελτία ΕΟΔΥ, επεξεργασία Iatronet
Το Johns Hopkins
Η θετικότητα ή το ποσοστό των θετικών τεστ για τον κορωνοϊό είναι ακριβώς αυτό: το ποσοστό όλων των τεστ που διενεργήθηκαν και στα οποία απομονώθηκε ο ιός. Ο τύπος υπολογισμού είναι: θετικά τεστ / συνολικά τεστ Χ 100. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins, η θετικότητα συμβάλλει στο να αντιλαμβάνονται οι ειδικοί τα εξής:
- Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.
- Αν γίνονται αρκετοί έλεγχοι για τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται.
Το ποσοστό θετικών θα είναι υψηλό, εάν ο αριθμός των θετικών δοκιμών είναι πολύ υψηλός ή εάν ο αριθμός των συνολικών τεστ είναι πολύ χαμηλός. Ένα υψηλότερο ποσοστό θετικών υποδηλώνει υψηλότερη μετάδοση και ότι πιθανότατα υπάρχουν περισσότεροι φορείς στην κοινότητα, που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί στο τεστ. Ένα υψηλό ποσοστό θετικών σημαίνει ότι πιθανότατα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ και δείχνει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων.
Ένα κατώτατο όριο, ώστε το ποσοστό θετικότητας να θεωρείται «πολύ υψηλό» είναι το 5%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τον Μάιο ότι το ποσοστό πρέπει να παραμένει κάτω από το 5% για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πριν οι κυβερνήσεις σκεφτούν να άρουν το lockdown.
Σπεύδουν να προμηθευτούν τεστ
Όλα τα παραπάνω αιτιολογούν την -κατόπιν εορτής- σπουδή των αρμόδιων αρχών να προμηθευτούν υλικό για φθηνά μαζικά τεστ. Ακόμη και γι' αυτά, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, ενώ ο αριθμός των τεστ που μπορεί να διενεργήσει το σύστημα δεν φαίνεται να ξεπερνά ημερησίως τις 25.000. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο μηνιαίος αριθμός των τεστ που έχουν γίνει στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας:
Φεβρουάριος - Απρίλιος: 75.170.
Μάιος: 105.348.
Ιούνιος: 132.257.
Ιούλιος: 217.080.
Αύγουστος: 419.512.
Σεπτέμβριος: 358.182.
Οκτώβριος: 469.773.
Νοέμβριος (έως σήμερα): 350.867.
Είναι ώρα των εξηγήσεων από τους αρμόδιους με ποιον γνώμονα έχουν προχωρήσει σε προσδιορισμό των εθνικών αναγκών για τεστ που είχε για τον έλεγχο της επιδημίας.
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr