Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδοιπορικό στους μαχητές της πρώτης γραμμής στο Σωτηρία

Κάθε κίνηση είναι απολύτως στοχευμένη. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά το τι πρέπει να κάνει. Γνωρίζει πως το αποτέλεσμα μετριέται με ανθρώπινες ζωές και τα λάθη κοστίζουν...

Οδοιπορικό στους μαχητές της πρώτης γραμμής στο Σωτηρία

"Μέσα από τον αβάσταχτο πόνο και την ανείπωτη θλίψη, γιατί τελικά ο Τάσος έφυγε και ας το πάλεψε για τόσες μέρες, είχαμε μέσα μας μία παρηγοριά: 'χαιρόμαστε', γιατί ξέρουμε ότι είχε τέτοια εξαιρετική φροντίδα, όχι μόνον από πλευράς ιατρικής, αλλά και συμπαράστασης και ανθρωπιάς".

Είναι ένα γράμμα που έστειλε η οικογένεια αποθανόντος ασθενούς με CoViD-19 στους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Παρόμοια γράμματα έχουν κατακλύσει το προσωπικό του νοσοκομείου, που δίνει σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό και πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα. Είναι οι άνθρωποι που έκαναν ρουτίνα το φλερτ με τον κίνδυνο…

Οι συγγενείς αναγνωρίζουν τον τιτάνιο αγώνα τους, ακόμη και όταν η έκβαση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν. Είναι σαφές πως μία τέτοια μάχη απαιτεί ηρωισμό και υπέρβαση, η οποία περισσεύει.

Το Iatronet βρέθηκε στο "Σωτηρία" και μίλησε με μαχητές κάθε βαθμού και κάθε θέσης: από έμπειρους γιατρούς, μέχρι ειδικευόμενους, οι οποίοι βιώνουν ό,τι δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Η επίσκεψή μας έγινε στην Α' Κλινική Λοιμώξεων, την οποία διευθύνει ο λοιμωξιολόγος Άγγελος Πεφάνης - υπεύθυνος λοιμωξιολόγος ολόκληρου του νοσοκομείου - και στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ που διευθύνει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου. Και στις δύο μονάδες νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό. Ο πρώτος ασθενής μπήκε στο "Σωτηρία" την 1η Μαρτίου και από τότε έχουν νοσηλευθεί 248 άτομα, με μόλις 15 θανάτους.

Η πρώτη επαφή με την Κλινική Λοιμώξεων, όπου νοσηλεύονται μόνον ασθενείς με CoViD-19 ήταν αποκαλυπτική: σχολαστικά μέτρα ασφάλειας παντού, επιμέλεια στην απολύμανση, έλεγχος κάθε βήματος…

Στην κλινική έχουν νοσηλευθεί συνολικά 55 άτομα με CoViD-19, από τους οποίους οι 15 χρειάστηκαν διασωλήνωση. Ο νεώτερος ασθενής ήταν 19 ετών, αλλά σε ήπια κατάσταση. Έμεινε 10 μέρες και είχε γρίπη και κορωνοϊό. Από την κλινική έχουν πάρει εξιτήριο μία 92χρονη και δύο άνδρες ηλικίας 88 και 89 ετών…

Υπήρξε περίοδος που διασωληνώνονταν ένας έως δύο ασθενείς καθημερινά, μάς εξηγεί το προσωπικό και τρεις από αυτούς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v