Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Σημαντήρας, ο μηχανικός που σφράγισε σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Ο πολιτικός μηχανικός που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή κατείχε για περισσότερα από πενήντα χρόνια ανώτατες θέσεις στους ισχυρότερους ομίλους τεχνικών εταιρειών της χώρας και στις κοινοπραξίες που κατασκεύασαν σειρά μεγάλων έργων.

Γ. Σημαντήρας, ο μηχανικός που σφράγισε σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Το όνομα ενός μηχανικού που σφράγισε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα τον τελευταίο μισό αιώνα, του Γιώργου Σημαντήρα που πέθανε πρόσφατα, αποκτά μία από τις σήραγγες της Αττικής Οδού.

Ο πολιτικός μηχανικός Γ. Σημαντήρας, γεννήθηκε το 1941 στο Ρέθυμνο. Κατείχε για περισσότερα από πενήντα χρόνια ανώτατες θέσεις στους ισχυρότερους ομίλους τεχνικών εταιρειών της χώρας και στις κοινοπραξίες που κατασκεύασαν σειρά μεγάλων έργων.

Ξεκίνησε τη διαδρομή του από εργοταξιάρχης ή/και διευθυντής έργου στην ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ σε έργα όπως το συγκρότημα της ΔΕH στην Μεγαλόπολη, το φράγμα και η σήραγγα εκτροπής του Μόρνου, κ.ά.

Στη συνέχεια ανέλαβε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην ΕΔΟΚ – ΕΤΕΡ, ενώ κατά τη δεκαετία του ’80 ήταν γενικός διευθυντής των κοινοπραξιών που κατασκεύασαν σειρά υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ (Μεσοχώρας, Συκιάς, Θησαυρού Νέστου). Για μία δεκαετία ήταν γενικός τεχνικός διευθυντής Ελλάδας στην ΜΕΤΩΝ ΑΕ, ενώ την ίδια περίοδο ήταν γενικός διευθυντής στο έργο υδροδότησης της Αθήνας μέσω του Ευήνου.

Ο Γιώργος Σημαντήρας ήταν ένας από τους μηχανικούς που ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το πρώτο έργο μετρό στην Ελλάδα ως ανώτατο στέλεχος της κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό», ενώ στη συνέχεια υπήρξε μέλος της 3μελούς διοικούσας επιτροπής της κοινοπραξίας «Αττική Οδός». Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού.

 

Υ.Γ. Χαρακτηριστικό, ίσως, των χαμηλών τόνων χαρακτήρα του, το γεγονός πως δεν υπάρχουν φωτογραφίες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v