Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο αίτημα ακύρωσης του νόμου για το πόθεν έσχες

Πέντε δικαστικές Ενώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ αιτούμενες αναστολή και ακύρωση. Ζητούν και προσωρινή διαταγή από την πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έτσι ώστε να «παγώσει» άμεσα.

Νέο αίτημα ακύρωσης του νόμου για το πόθεν έσχες

Την αναστολή και ακύρωση του νέου νόμου για το πόθεν έσχες ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε δικαστικές Ενώσεις υποστηρίζοντας  ότι είναι παράνομος και αντιοσυνταγματικός. 

Οι δικαστικές Ενώσεις  ζητούν να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή από την πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έτσι ώστε να  «παγώσει» άμεσα ο νέος νόμος 4571/2018, ενώ η κύρια αγωγή προσδιορίστηκε για τον Μάρτιο του 2019 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

Στην προσφυγή, οι δικαστικές Ενώσεις  υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει παραβίαση των αρχών της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών και εισαγγελέων, λόγω της συγκρότησης της επιτροπής ελέγχου. Και αυτό γιατί οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά με αποφάσεις των προέδρων των δικαστηρίων.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η προβλεπόμενη υποχρέωση δήλωσης των μετρητών χρημάτων και των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας που υπάρχουν στην κατοχή τους (αυτό είχε κριθεί αντισυνταγματικό με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του προηγούμενου έτους).

Περαιτέρω επισημαίνουν ότι παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της καλής νομοθέτησης λόγω των αντιφατικών ρυθμίσεων μεταξύ του νόμου και του παραρτήματός του ως προς την υποχρέωση δήλωσης των κινητών πραγμάτων. 

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν επίσης ότι παραβιάζεται η αρχή της ασφάλειας δικαίου και η αρχή της καλής προστατευόμενης εμπιστοσύνης, καθώς προβλέπεται η διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για διάστημα άνω  των 5 ετών. Ακολούθως παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας από την νομοθετική υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των κινητών πραγμάτων από πιστοποιημένο εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δικαστικές Ενώσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχει παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος από την διάταξη που θεσπίζει υποχρέωση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και  Οικονομικών Συμφερόντων του εν διαστάσει συζύγου, καθώς και την πρόβλεψη περί έγκρισης της δήλωσης του υπόχρεου να υποβάλει δήλωση από τον εν διαστάσει σύζυγό του.

Επίσης, λόγω της προβλεπόμενης υποχρέωσης προσδιορισμού των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε πηγή προέλευσης για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, καθώς αφενός υπερβαίνει το σκοπό του νόμου και αφετέρου καθιστά δυσχερή τη συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς περιορίζεται υπέρμετρα χωρίς δικαιολογητικό λόγο το δικαίωμα τροποποίησης ή συμπλήρωσης της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης σε  ένα μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v