Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσφυγικές ροές από Αφρική το μεγάλο πρόβλημα για Ελλάδα, ΕΕ

Πρόταση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας για την ανάσχεση κύματος προσφύγων από την Αφρική. Παραγωγικές επενδύσεις από την Ε.Ε. στις χώρες της ηπείρου και Family Planning, τα προτεινόμενα μέτρα.

Οι προσφυγικές ροές από Αφρική το μεγάλο πρόβλημα για Ελλάδα, ΕΕ

Ως τη νέα πρόκληση, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε ο Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης το κύμα προσφύγων από την Αφρική.

Ο Κύπριος Επίτροπος κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης δημοσιογράφων τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει μετά τη Συρία να προετοιμαστεί για την υποδοχή Αφρικανών προσφύγων. Η Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την ήπειρο θα είναι η χώρα η οποία ενδεχομένως να γνωρίσει μεγάλη επιβάρυνση. Κατά τον κ. Στυλιανίδη, η Ευρ. Ένωση δεν πρέπει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα σημερινά εργαλεία.

«Αν συμβεί αυτό, τότε, θα μιλάμε απλά για μία νέα διαχείριση προσφυγικών ροών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι κάνουν όμως οι Βρυξέλλες για αυτό το νέο πρόβλημα; Ο αρμόδιος Επίτροπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τους σχεδιασμούς και τις προτάσεων των διευθύνσεών του. Όπως εξήγησε θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Ευρώπη παραγωγικές επενδύσεις στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, ώστε οι κάτοικοι της να παραμείνουν και να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Ήδη έχει ετοιμαστεί ένα τέτοιο fund που θα προσφέρει την αναγκαία χρηματοδότηση.

Το δεύτερο σκέλος μέτρων είναι η εφαρμογή του family planning (οικογενειακού προγραμματισμού), δηλαδή η πρόταση μέτρων ώστε να αποθαρρύνεται η αύξηση του πληθυσμού με τους ρυθμούς που τρέχει. Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε πως δεν εννοεί την επιβολή κυρώσεων.

Ο Επίτροπος θέλοντας να δώσει τη διάσταση του προβλήματος σημείωσε ότι ο πληθυσμός της Αφρικής εκτιμάται πως σε 18 με 25 χρόνια θα διπλασιαστεί, ενώ μόνο ο αριθμός των κατοίκων της Νιγηρίας από 180 εκατομμύρια που είναι σήμερα αναμένεται το 2050 να αυξηθεί στα 400 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v