Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την αφαίρεση των σκίαστρων από δύο καφετέριες αποφάσισε το ΣτΕ

Δυο καφετέριες, η μία στην πλατεία Κολωνακίου και η άλλη επί της οδού Τσακάλωφ, θα πρέπει να αφαιρέσουν τα σκίαστρα που έχουν εγκαταστήσει για λόγους δημοσίου συμφάροντος.

Την αφαίρεση των σκίαστρων από δύο καφετέριες αποφάσισε το ΣτΕ

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος δυο καφετέριες, η μία στην πλατεία Κολωνακίου και η άλλη επί της οδού Τσακάλωφ, θα πρέπει να αφαιρέσουν τα σκίαστρα που έχουν εγκαταστήσει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε ο επιχειρηματίας -ιδιοκτήτης των δύο καταστημάτων ζητώντας την αναστολή της απόφασης του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο η αίτησή του απορρίφθηκε.

Στον επιχειρηματία είχε χορηγηθεί από το Δήμο Αθηναίων άδεια για την τοποθέτηση σκίαστρων επί των κοινοχρήστων χώρων που του είχαν παραχωρηθεί για τη λειτουργία των καταστημάτων του στην Πλατεία Κολωνακίου. Ωστόσο ο Δήμος Αθηναίων έστειλε ενημερωτική επιστολή στο επιχειρηματία και τον καλούσε εντός μηνός, να αφαιρέσει τα στέγαστρα, κ.λπ. και σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα αφαιρούσε εκείνος τα στεγάστρα και θα του καταλόγιζε την δαπάνη σε βάρος του.

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι για την αφαίρεση των στεγάστρων θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ και ότι η αποξήλωση θα διαρκέσει πάνω από 30 μέρες, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια πελατείας σε ανταγωνιστικά μαγαζιά της περιοχής. Επίσης, ισχυρίσθηκε ότι θα υποστεί οικονομική ζημιά 87.000 ευρώ, όπως και την απώλεια 54.000 ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, μισθοδοσία, κ.λπ.), ενώ σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία αίτηση ακύρωσης από το ΣτΕ δεν θα είναι δυνατή η επανατοποθετήση των στεγάστρων καθώς θα έχουν υποστεί φθορές.

Το Τμήμα Αναστολών με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγήτρια την πάρεδρο Δήμητρα Μαυροπόδη στην υπ΄ αριθμ. 85/2018 απόφασή του έκρινε οτι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, υπαγόρευσαν την έκδοση των προσβαλλομένων πράξεων του Δήμου Αθηναίων. Οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές "συνίστανται στην ανάγκη διαφύλαξης της ελεύθερης χρήσης καθώς και στον τερματισμό της διαρκούς αισθητικής υποβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πολεοδομική τους λειτουργία και η δυνατότητα πληρέστερης απόλαυσής τους από το κοινό (όπως επιτάσσει το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος)".

Αναφορικά με την προβαλλόμενη οικονομική βλάβη που επικαλείται ο επιχειρηματίας, οι ανώτατοι δικαστές σημειώνουν ότι "οι επιβαλλόμενες ρυθμίσεις ισχύουν για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεν καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση της αιτούσης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v