Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν τα «εξπρές» συναινετικά διαζύγια με συμβολαιογραφική πράξη

Οι σύζυγοι που συναινούν στη λύση του γάμου τους θα μπορούν να πηγαίνουν με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους σε συμβολαιογράφο ο οποίος θα πιστοποιεί τη λύση με συμβολαιογραφική πράξη που θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης

Ξεκινούν τα «εξπρές» συναινετικά διαζύγια με συμβολαιογραφική πράξη

Ξεκινά η εφαρμογή των "εξπρές" συναινετικών διαζυγίων με συμβολαιογραφική πράξη αφού η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ πριν απο λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νέο νόμο (4509/2017) οι σύζυγοι που συναινούν στη λύση του γάμου τους θα μπορούν να πηγαίνουν με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους σε συμβολαιογράφο ο οποίος θα πιστοποιεί τη λύση με συμβολαιογραφική πράξη που θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης. Μάλιστα, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να εκπροσωπηθούν στη διαδικασία μόνο από τους δικηγόρους τους.

Σε περίπτωση ανήλικων τέκνων για να λυθεί ο γάμος απαιτείται η ρύθμιση της επιμέλειας των τέκνων, της επικοινωνίας με αυτά καθώς και η διατροφή τους. Οι όροι μπορούν να περιλαμβάνονται στην ίδια συμφωνία ή σε διαφορετική πράξη που θα ισχύει για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο νόμο όποιος παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής “ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος”.Επίσης, όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Η λύση του γάμου ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξιαρχείο.

Παράλληλα προβλέπεται ότι και στη περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου με συμβολαιογραφική πράξη, ακολουθείται ο τρόπος λύσης του θρησκευτικού γάμου που περιγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δηλαδή θα πρέπει να παραγγέλνεται η λύση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης. Η αίτηση με την εισαγγελική παραγγελία θα υποβάλλονται στην Ι. Μητρόπολη όπου ανήκει ο Ι.Ν. που τελέστηκε ο γάμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v