Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαλλαγή του Γ. Διώτη για το usb της λίστας Λαγκάρντ ζητά η εισαγγελέας

Οπως είπε η εισαγγελική λειτουργός δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αλλά ούτε το αδίκημα της απόπειρας.

Απαλλαγή του Γ. Διώτη για το usb της λίστας Λαγκάρντ ζητά η εισαγγελέας

Την πλήρη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη από την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας που αντιμετωπίζει αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε μάλιστα, πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του κατηγορούμενου δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας», καθώς όπως είπε, «παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία» που περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως διευκρίνισε πάντως η ίδια στη συνέχεια, ούτε το αδίκημα σε απόπειρα θα μπορούσε να αποδοθεί στον Ιωάννη Διώτη.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας επεσήμανε πως «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του». Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ουσιαστικά ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλο, κίνηση με την οποία, όπως είπε, αναιρείται ο δόλος του.

«Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v