Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή στον Αρειο Πάγο από το Γ. Σμπώκο

Ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου υποστηρίζει ότι η νέα παραπομπή του έγινε με την επίκληση αποδεικτικών στοιχείων. Στην προσφυγή του αναφέρεται και στη παράλειψη της μη διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Προσφυγή στον Αρειο Πάγο από το Γ. Σμπώκο

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για μίζες στην προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA ζητούν ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος , οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης καθώς και ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Λάμπρος Μπαρτζώκας.

Ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι η νέα παραπομπή του έγινε με την επίκληση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία, ωστόσο, είναι τα ίδια τραπεζικά εμβάσματα για τα οποία ήδη δικάζεται για δωροδοκία σε ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την προμήθεια των TOR M1.

Για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και παραβίαση της εκκρεμοδικίας κάνει λόγο ο Γιάννης Σμπώκος καθώς όπως λέει, παραπέμπεται με δεύτερο αμετάκλητο βούλευμα να δικαστεί για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο, με ταυτόσημα αποδεικτικά στοιχεία , τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά εξ αντιγραφής από τμήμα του κατηγορητηρίου για το πρόγραμμα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR-M1.

Στην προσφυγή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιάννης Σμπώκος αναφέρεται και στη μη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρείται «συναυτουργός του στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Όπως αναφέρει, ναι μεν η δωροδοκία για τον πρώην υπουργό έχει παραγραφεί, λόγω της γνωστής συνταγματικής απαλλακτικής διάταξης για τους υπουργούς, δεν τίθεται όμως θέμα παραγραφής για το αδίκημα του ξεπλύματος, για το οποίο, όπως λέει, ουδέποτε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Σμπώκο , η παράλειψη αυτή αποτελεί ακόμα ένα λόγο αναίρεσης του βουλεύματος: «Κατ’ ουδεμία περίπτωση δύναται να χωρίσει, παραδεκτώς, δίωξη και παραπομπή μου, αυτοτελώς από τον φερόμενο ως συναυτουργό υπουργό, στα κοινά ποινικά δικαστήρια , ενόψει της σαφούς συνταγματικής ρυθμίσεως. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, η ανωτέρω, υποχρεωτική προδικασία δεν ακολουθήθηκε, γεγονός, το οποίο επίσης επιφέρει απαράδεκτο της παρούσης διώξεως, καθιστώντας το πληττόμενο βούλευμα αναιρετέο και εξ αυτής της αιτίας.»

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 621/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παθητική /ενεργητική δωροδοκία. Η επίμαχη σύμβαση, κατά την κατηγορία υπεγράφη το 1998, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ στην υπόθεση κατηγορούνται εκτός των προσφευγόντων τέσσερα ακόμα άτομα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v