Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Δικαιοσύνης: Πότε θα επιβάλλεται ποινή απομόνωσης σε ανηλίκους

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως σε κάθε περίπτωση, η πειθαρχική απομόνωση ανηλίκων θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, ενώ θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή επίσκεψη ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού.

Υπ. Δικαιοσύνης: Πότε θα επιβάλλεται ποινή απομόνωσης σε ανηλίκους

Ως έσχατο μέτρο συμμόρφωσης για τους ανήλικους δράστες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο εγκλεισμός τους σε πειθαρχικό κελί απομόνωσης.

Σε περίπτωση δε που αποφασιστεί αυτό το μέτρο, θα υποβάλλεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο υπουργός να μπορεί να τη διακόψει, να την αναστείλει ή να τη χαρίσει βάσει του νόμου. Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη προς τις φυλακές ανηλίκων.

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση, η πειθαρχική απομόνωση ανηλίκων θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, ενώ θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή επίσκεψη ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού.

Με βάση την εγκύκλιο, πρόκειται να ελεγχθούν όλες οι υποδομές των φυλακών, ενώ θα εξετάζεται εναλλακτικά, αντί της απομόνωσης, η απλή επιβολή περιορισμών διαβίωσης του ανήλικου κρατουμένου στο κελί του.

Επιπλέον, κάθε πειθαρχική απομόνωση που αποφασίζεται για ανήλικο θα υποβάλλεται άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο υπουργός να μπορεί να τη διακόψει, να την αναστείλει ή να τη χαρίσει, όπως ορίζει ο νόμος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πρόσφατα, με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου, έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Κέρκυρας, τα οποία μετατρέπονται ήδη σε μουσειακό χώρο, ενώ γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στη φυλακή Πάτρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v