Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ.Παπανδρέου

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξελέγη σήμερα παμψηφεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι εργασίες του Συμβουλίου ξεκίνησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ.Παπανδρέου
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξελέγη σήμερα παμψηφεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας, υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Όπως έχουν αναφέρει στην πρότασή τους για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου οι σοσιαλιστές ηγέτες αλλά και άλλοι, ”ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς να δώσει σχέδιο, λύσεις, προοπτικές και πνοή στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία”.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των σοσιαλιστών σχετικά με τις αλλαγές που έφερε ο κ. Παπανδρέου στη λειτουργία του κόμματος, κάτι που μέτρησε σημαντικά στην επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Διεθνούς. Ήδη γίνεται λόγος για ”ελληνικό μοντέλο” στη συγκρότηση και λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς σε μια εποχή μάλιστα που τα σοσιαλιστικά κόμματα διάγουν περίοδο ανασυγκρότησης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άρχισαν το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τοποθετήσεις σοσιαλιστών ηγετών.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε δύο τραπέζια. Η μία θα αφορά στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων (ασθένεια Σαρόν, επικράτηση Χαμάς) και η άλλη στα Βαλκάνια, για τα οποία, με τη συμβολή του κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η περιοχή τελεί εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσσοβο, μετά τον θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες.

Την Τρίτη, η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην παγκοσμιοποίηση και στον ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή, ενώ αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

Στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Σόκρατες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στάνισεφ, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Τάντιτς καθώς και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων όπως οι: Ρασμούσεν, Ολάν, Ντ΄ Αλέμα, Φασίνο, Τζεοάνα (πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας)και Ντι Ρούπο, Μπαϊκάλ, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τζ. Φολκς. Από την Κύπρο θα πάρουν μέρος ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου.

Επίσης θα συμετάσχει και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, όμως δεν είναι ακόμη σίγουρη η συμμετοχή των πρωθυπουργών της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον και της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v