Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βρετανία

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, άφησε χθες το πρωί την τελευταία της πνοή. Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία της. Μεσίστιες κυματίζουν από χθες οι σημαίες.

  • Real.gr
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βρετανία
Η πρώτη και τελευταία μέχρι στιγμής γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η «Σιδηρά Κυρία», άφησε χθες το πρωί την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών. Για πολλούς Βρετανούς θα παραμείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που αναδιοργάνωσε τη χώρα ακολουθώντας μια αδιάλλακτη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος του Λονδίνου.

«Με μεγάλη λύπη, ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν πως η μητέρα τους, βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ, πέθανε γαλήνια στον ύπνο της σήμερα το πρωί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, λόρδος Τίμοθι Μπελ. Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στη Βρετανία κυματίζουν μεσίστιες.

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα του ΒΒC



Η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας θα είναι επίσημη με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους, ενώ η τελετή δεν θα είναι καθ' ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, κάτι που είχε ζητήσει η οικογένειά της. Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.

«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού - και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα - σε μια σύντομη ανακοίνωσή του. «Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διάσημες ατάκες της Μάργκαρετ Θάτσερ



Αντιδράσεις για τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ

Ντέιβιντ Κάμερον:
«Η Μεγάλη Βρετανία έχασε μια σπουδαία ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα».

Μπαράκ Ομπάμα: «Με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη».

Άνγκελα Μέρκελ: «Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας».

Φρανσουά Ολάντ: «Καθ' όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του».

Μαριάνο Ραχόι: «Ακλόνητη η δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Σθεναρή η αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις, που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Ήταν μια πραγματικά μεγάλη ηγέτιδα, μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών».

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα και ένας ευφυής άνθρωπος. Θα παραμείνει στη μνήμη και την ιστορία μας. Ήταν μια γυναίκα πολιτικός την οποίας ο λόγος είχε μεγάλο βάρος. Η πρώτη μας συνάντηση, το 1984, σηματοδότησε την αρχή των σχέσεων που ήταν δύσκολες και όχι πάντα ήρεμες, ήταν όμως σοβαρές και υπεύθυνες και για τις δύο πλευρές».

Χένρι Κίσινγκερ: «Ήταν μια τολμηρή προσωπικότητα, μια γυναίκα που είχε μάθει ότι ένας ηγέτης πρέπει να έχει ισχυρές πεποιθήσεις, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα τρόπο να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, εκτός και αν οι ηγέτες τους δίνουν μια κατεύθυνση για να ακολουθήσουν».

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη γυναίκα πολιτικός, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα της, και μια προσεκτική “παίκτρια” που είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τη θυμόμαστε τόσο για τις συνεισφορές όσο και για τις επιφυλάξεις της όσον αφορά το κοινό μας σχέδιο για την Ευρώπη».

Μάρτιν Σουλτς: «Η Θάτσερ σημάδεψε τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πολιτική. Παρά τις προφανείς πολιτικές διαφορές μας, η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μια ιστορική προσωπικότητα».



Πένθος για τους κατοίκους των νήσων Φόκλαντ

Ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου των Νήσων Φόκλαντ δήλωσε πως ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σηματοδοτεί μία ημέρα πένθους για τους κατοίκους, οι οποίοι έβλεπαν πάντοτε στο πρόσωπο της πρώην πρωθυπουργού τον απελευθερωτή της υπερπόντιας αυτής βρετανικής αποικίας μετά την απόβαση και κατάληψή τους από τις δυνάμεις της Αργεντινής, το 1982.

«Δεν χωρεί την παραμικρή αμφιβολία πως η Θάτσερ έτρεφε θερμά αισθήματα για της Νήσους μας, ηγήθηκε μίας δύσκολης επιχείρησης για την ανακατάληψή τους και ήταν ιδιαίτερα ευτυχής που αποκατέστησε την ελευθερία των κατοίκων των Νήσων Φόκλαντ, τα οποία βρίσκονταν για πάντα στην καρδιά της», υπογράμμισε ο Μάικ Σάμερς, πρόεδρος του οκταμελούς Κοινοβουλίου των Νήσων.

«Είναι ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο στα Φόκλαντ διότι ηγήθηκε της επιστροφής μας στην ελευθερία το 1982 και τούτη είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης για τους Νησιώτες».

Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλη την περιοχή των Νήσων αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος της «Σιδηράς Κυρίας» και ο Σάμερς δήλωσε πως θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν της, αλλά δεν ήταν σε θέση να πληροφορήσει για την ακριβή ημερομηνία.



Μισητό πρόσωπο για τους ανθρακωρύχους η «Σιδηρά Κυρία»

Η Θάτσερ αποτελούσε μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων την δεκαετία του 1980, έπειτα από την μετωπική σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και την άρνησή της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων. Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου - σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της.

Για τον λόγο αυτό, ένας συνδικαλιστής υποστήριξε πως ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σήμανε μια «σπουδαία ημέρα» για τους ανθρακωρύχους. «Είμαι ικανοποιημένος που ζω περισσότερο από εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χόπερ, γενικός γραμματέας της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε σήμερα τα 70 του χρόνια. «Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ», πρόσθεσε.

«Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή», είπε ο Χόπερ. Συνδικαλιστές είπαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί μια διαδήλωση στην κηδεία της.




Έφυγε από τη ζωή η «Σιδηρά Κυρία»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v