Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η νέα ρύθμιση για τις οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα περιλαμβάνει τέσσερις αλλαγές.

  • Real.gr
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με το σχετικό σχέδιο να εστιάζει στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αλλά και στη ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία.

Παράλληλα, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και την αλλαγή του πλαισίου, ώστε η αναστολή να γίνεται ανά περίπτωση και με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα, η νέα ρύθμιση για τις οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών προβλέπει τα εξής:

1. ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών των οφειλετών. Η διαδικασία αυτή θα παραμείνει υποχρεωτική και θα προβληθεί με πρόσθετη ισχύ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άρνηση των τραπεζών να συνδιαλέγονται με τους δανειολήπτες εξωδικαστικά. Σημειώνεται πως σήμερα οι τράπεζες δεν δέχονται το εξωδικαστικό συμβιβασμό και όλες υποθέσεις καταλήγουν στα ειρηνοδικεία (αρμόδια δικαστήρια). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χιλιάδων αποφάσεων στα δικαστήρια και την καταστρατήγηση του Ν. 3869/2010, ο οποίος προβλέπει πως η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης ρύθμισης δανείων προσδιορίζεται μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία κατάθεσής της. Είναι ενδεικτικό πως στα Ειρηνοδικεία Περιστερίου και Καλλιθέας έχουν προσδιοριστεί δίκες για τη συζήτηση αιτήσεων ρύθμισης δανείων για το 2017 και το 2018!

2.ΠΛΕΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονται στον Ν. 3869/2010. Το υπουργείο Ανάπτυξης, πατώντας σε αποφάσεις δικαστηρίων, θα επεκτείνει με επίκληση της νομολογίας την εφαρμογή του νόμου και στις περιπτώσεις εμπόρων και μικροεπιχειρηματιών. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν σήμερα ούτε να πτωχεύσουν (άρθρο 99) ούτε να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

3.ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

θα ακολουθήσουν να γίνονται για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών (το χρονικό διάστημα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης φτάνει ακόμη και στα επτά έτη), ωστόσο ο χρόνος αποπληρωμής θα αρχίζει να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης και όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης.

4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη θα εξαιρείται - όπως και σήμερα - η πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Ωστόσο, η υποχρέωση που προβλέπεται σήμερα ο δανειολήπτης να καταβάλλει ποσό ίσο με το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας σε διάστημα 20 ετών αναμένεται να επεκταθεί στα 35 έτη. Εφόσον το άτυπο στεγαστικό δάνειο αποπληρώνεται κανονικά, η πρώτη κατοικία θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του οφειλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτεται η επέκταση στα 40 έτη καθώς σπάνια το επιτρέπουν η ηλικία και η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v