Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θα πρέπει να διαδραματίσουμε ένα δημιουργικό ρόλο»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τους Σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε...

  • Real.gr
«Θα πρέπει να διαδραματίσουμε ένα δημιουργικό ρόλο»
"Εκπροσωπούμε το Συμβούλιο εμείς το επόμενο εξάμηνο και θα πρέπει να διαδραματίσουμε ένα δημιουργικό ρόλο συγκερασμού απόψεων, ως ένας έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής", είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τους Σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε, είπε ότι ενωρίτερα «το πρωί είχαμε μια πολύ δημιουργική σύσκεψη των Προέδρων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δηλαδή, του Προέδρου Μπαρόζο, του Προέδρου Ρομπέι, του Προέδρου Σουλτς, της απερχόμενης εξάμηνης Προεδρίας και της επερχόμενης.

"Υπήρξε συγκατάβαση και σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά στην ανάγκη όλοι να συνεργαστούν, ώστε να προωθηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, διότι το θέμα στην ατζέντα αυτό ήταν".

"Σε εμάς πέφτει το μεγάλο βάρος, πρέπει να πω, διότι η Δανέζικη Προεδρία δημιούργησε το φάκελο, αλλά ακόμη οι ουσιαστικές συζητήσεις που αφορούν τις διαφορές μεταξύ των χωρών, το πώς θα διατεθούν τα διάφορα κονδύλια και προς ποιάν κατεύθυνση, είναι κοντά μας. Και θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο το πολύ, να φέρουμε αυτό το φάκελο κοντά σε συμφωνία. Κοντά σε συμφωνία, ώστε να εμπλακεί ο κ. Ρομπέι και να προσπαθήσουμε ως το Δεκέμβριο να υπάρξει πλήρης συμφωνία και κατάληξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο συμβούλιο της δικής μας Προεδρίας. Υπήρξε συναντίληψη, όπως είπα".

"Τώρα, ήμουν εδώ προσκεκλημένος, στη συνάντηση των Σοσιαλιστών. Υπάρχει μια προσπάθεια να προχωρήσει μια νέα φιλοσοφία, την οποία εμείς εδώ και πολύ καιρό προωθούσαμε στο Συμβούλιο, αλλά ήμασταν μόνοι, με έναν-δυο άλλους Πρωθυπουργούς και Προέδρους. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι με την εκλογή του κ. Ολάντ υπάρχει καλύτερη δυνατότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβληθεί σώνει και καλά, εδώ και τώρα, η πολιτική της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Όμως, είναι στην ατζέντα και αυτό το θεωρώ θετικό. Τη δική μας τη στάση τη γνωρίζετε. Βεβαίως, εκπροσωπούμε το Συμβούλιο εμείς το επόμενο εξάμηνο και θα πρέπει να διαδραματίσουμε ένα δημιουργικό ρόλο συγκερασμού απόψεων, ως ένας έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής. Τη φιλοσοφία μας την έχουμε, τη γνωρίζετε. Θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο να προωθηθούν φιλολαϊκές πολιτικές στη θέση των όποιων αντιλαϊκών πολιτικών".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επειδή η Ισπανία και η Κύπρος είναι οι δυο νέες χώρες της ευρωζώνης που αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, κάτι που θα συζητηθεί στη Σύνοδο των ηγετών, και ερωτηθείς αν αυτό καθιστά πιο επείγοντα τα μέτρα σε πολιτικές για ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη, έτσι ώστε να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό το θέμα της Ισπανίας και της Κύπρου δεν είναι στην ατζέντα και δεν θα συζητηθεί σε αυτό το Συμβούλιο. Κατά συνέπεια, έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και με ποιούς να συζητήσουμε. Νομίζω πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ώστε να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για τον τόπο μας».

Σε ερώτηση αν θα ενημερώσει και για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «ασφαλώς και θα δώσουμε και θέσεις μας για προτεραιότητες Προεδρίας».

Κληθείς να πει αν θεωρεί πως αυτό το Συμβούλιο είναι το πιο κρίσιμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όλα τα Συμβούλια είναι κρίσιμα. Είναι όντως κρίσιμο, διότι τα θέματα ατζέντας είναι πολύ σοβαρά και έχουν σχέση με τη μελλοντική πορεία της ΕΕ. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα καθορίσει πολιτικές, θα καθορίσει το διαμοιρασμό κονδυλιών στις διάφορες πτυχές ανάπτυξης ΕΕ και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν διάφορες πτυχές του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως η αγροτική πολιτική, η πολιτική για το άσυλο και άλλες, όπως η κοινωνικής συνοχή».
Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα αναζητήσει δάνειο από τους Ρώσους ή τους Κινέζους και ποια ποσά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θέλω να κάνω μιαν έκκληση. Μην ανησυχείτε για την Κύπρο και τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα. Ακολουθούμε μια πολυμερή εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική φιλίας με πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένων φυσικά της Κίνας και της Ρωσίας. Και αν θα πάρουμε οποιανδήποτε βοήθεια, από τη Ρωσία ή την Κίνα, αυτό δεν σχετίζεται με την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να είναι μέλος της Ενωσης και την προσεγγίζουμε την Ενωση. Προσεγγίζουμε τους Ρώσους και τους Κινέζους και εάν είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτοι».

Σε ερώτηση αν θα συνεχίσει η Κύπρος να ψάχνει βοήθεια και αν θα συνεχίσει να μιλά με τους Ρώσους και τους Κινέζους ως εναλλακτική στο δάνειο που ζήτησε χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «γιατί όχι; Δεν είναι αμαρτία, επιτρέψτε μου να πω, να έχεις τη βοήθεια της ΕΕ και την ίδια ώρα τη βοήθεια των Ρώσων ή των Κινέζων».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v