Πάνω από 23.000 οι νεκροί στο φονικό σεισμό

Οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν έχουν φθάσει τους 23.212 σύμφωνα με νεότερους απολογισμούς από τις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Πάνω από 23.000 οι νεκροί στο φονικό σεισμό
Οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν έχουν φθάσει τους 23.212 σύμφωνα με νεότερους απολογισμούς από τις πληγείσες χώρες της ΝΑ Ασίας, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Στην Ινδία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 6.597, από τους οποίους περίπου 3.000 στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στο νοτιότερο άκρο της χώρας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι νεκροί στα ινδικά νησιά Ανταμαν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης.

Στη Σρι Λάνκα οι νεκροί έχουν φθάσει τους 10.897 και στην Ινδονησία τους 4.725 στο νησί της Σουμάτρας στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Τζακάρτα.

Στην Ταϊλάνδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους χίλιους, ενώ περίπου 1.200 είναι οι αγνοούμενοι και πάνω από 7.200 οι τραυματίες.

Στη Μαλαισία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 51 και πάνω από 200 είναι οι τραυματίες, στις Μαλδίβες τουλάχιστον 43 και 51 οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Στη Μιανμάρ (Βιρμανία) τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι, στο Μπαγκλαντές αναφέρονται δύο νεκροί, ένας πατέρας και ο γιος του.

Στη Σομαλία αγνοείται η τύχη 16 ανθρώπων, ενώ ένας άνδρας πνίγηκε κοντά στη Μομπάσα της Κένυας

Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται και πολλοί τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη περίπου 600 Σουηδών, εκατό Ιταλών, 90 Νορβηγών, 22 Ιαπώνων, 4 Πολωνών, τριών Πορτογάλων, 22 Ιαπώνων.

Το γραφείο της UNICEF στη Κολωνία προειδοποίησε σήμερα ότι το ένα τρίτο των θυμάτων από τα τσουνάμι μπορεί να είναι παιδιά.

Εξάλλου, για πρωτοφανή καταστροφή κάνει λόγο ο ΟΗΕ ο οποίος αποστέλλει επειγόντως συνεργεία ειδικών στην πληγείσα περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, επισημαίνοντας παράλληλα την τραγική έλλειψη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την έλευση των γιγάντιων κυμάτων (τσουνάμι) στην περιοχή αυτή του κόσμου.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εκταμιεύσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής, εκτός από τα 3 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά, όπως ανακοίνωσε ο Λουί Μισέλ, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Την αύξηση της βοήθειας προς τα θύματα των τσουνάμι στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας ανακοίνωσε σήμερα και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Στην επιχείρηση του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου συμμετέχει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ). Ηδη, ο ΕΕΣ απέστειλε στη Γενεύη 50.000 ευρώ για ενίσχυση της κοινής προσπάθειας. Επίσης, ενημέρωσε ότι διαθέτει άμεσα υλικό βοήθειας (σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, φάρμακα κλπ) αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποσταλεί όπου υποδειχθεί από τις ομάδες καταγραφής των αναγκών.

Επίσης, από ελληνικής πλευράς, μετά από σχετικές προσπάθειες του αρμοδίου για την αναπτυξιακή συνεργασία υφυπουργού των Εξωτερικών Ευρ.Στυλιανίδη, πρόκειται να αποσταλεί εντός της ημέρας με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια, σε πληγείσες περιοχές, στην οποία περιλαμβάνονται και 300.000 ευρώ προς τις κυβερνήσεις της Ινδίας και της Σρί Λάνκα.

Στην αποστολή, η οποία συνοδεύεται από διπλωμάτη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχουν έξι Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων.

Συγκεκριμένα μετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδας με τη MKO Αλληλεγγύη η οποία θα μεταφέρει 5 τόνους επισιτιστικής βοήθειας και είδη ρουχισμού, οι Γιατροί της Καρδιάς, που αποστέλλουν 1 τόνο ιατροφαρμακευτικό υλικό και 2 εξειδικευμένους εθελοντές ιατρούς.

Μετέχουν ακόμα οι Γιατροί του Κόσμου που αποστέλλουν 4 εξειδικευμένους εθελοντές ιατρούς με τον πλήρη εξοπλισμό τους, η Ευρωπαϊκή Προοπτική που αποστέλλει 2 εθελοντές ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων και στην αποκατάσταση πληγέντων οικισμών, η Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης που αποστέλλει 2 εξειδικευμένα άτομα με πλήρη εξοπλισμό, αλλά και το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών.

Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Στυλιανίδης, ανακοίνωσε την απόφαση για χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας 150.000 ευρώ προς την Κυβέρνηση των Μαλδιβών και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

Τέλος, στις 5.30 μμ αναχώρησε από το Πουκέτ της Ταϊλάνδης, μετά από μικρή καθυστέρηση, το αεροσκάφος των ”Ολυμπιακών Αερογραμμών” που εκτελεί ειδική πτήση για τη μεταφορά Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο αεροσκάφος επιβαίνουν συνολικά 156 άτομα μεταξύ των οποίων δύο Γάλλοι, πέντε Κύπριοι και τέσσερις Βρετανοί. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες είναι Έλληνες πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v