Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο κ.Τσίπρας έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο»

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο και εμφανίζεται σίγουρος για την εκλογική νίκη του κόμματός του.

  • Real.gr
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνεται της ανάγκης να επαναδιαπραγματευθεί ο ίδιος το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το «λόμπι της δραχμής» θέλει να λεηλατήσει τη χώρα.

«H Ευρώπη αλλάζει και ήταν έγκλημα να χάσουμε, ύστερα από τόσες θυσίες, την ευκαιρία που άρχισε να προβάλλει. Δεν θα αργήσει το ευρωομόλογο να γίνει πραγματικότητα. Αν εμείς έχουμε καταγγείλει εν τω μεταξύ τη δανειακή σύμβαση, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί» τονίζει.

Σχετικά με τους όρους που θέτει για μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει: «Να εξαλείψουμε το έλλειμμα, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και παραμένοντας στο ευρώ. Με όσους δέχονται αυτή την επιδίωξη και αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να συνεργαστούμε».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής»:

Οι πολίτες με βάση τις δημοσκοπήσεις, προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμη, θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια για να υπάρξει συνεργασία;

«Αυτό ακριβώς έκανα μετά τις 6 Μαΐου. Κι αυτό θα κάνω και πάλι. Είμαι βέβαιος άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει τώρα πολύ πιο ισχυρή. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε κυβέρνηση, να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο, να διασφαλίζουμε την παρουσία μας στο ευρώ και να επαναδιαπραγματευτούμε».

Με ποιους μπορείτε να συνεργαστείτε; Και αν ναι, υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις;

«Να εξαλείψουμε το έλλειμμα, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και παραμένοντας στο ευρώ. Με όσους δέχονται αυτή την επιδίωξη και αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ξαφνικά, αντί για το ΠΑΣΟΚ, βασικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις εκλογές μονοπωλεί ο κ. Τσίπρας. Έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Για εσάς τι συμβολίζει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του εκπροσωπούν όλες εκείνες τις εμμονές και τις ιδεοληψίες που έφεραν τη χώρα ως εδώ. Αλλά πλήρη απουσία λύσεων για το μέλλον του τόπου. Είναι εκφραστές του μεγάλου κράτους, δηλαδή του κρατισμού και του λαϊκισμού. Ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό. Το πολύ παλιό... Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και φυγής κεφαλαίων υπόσχονται ότι θα βάλουν νέο “νέο κεφαλικό φόρο” στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, εξαγγέλλουν φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων και έκτακτη εισφορά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ. Τη μία δηλώνουν ότι θα κόψουν τις αμυντικές δαπάνες και θα “ρισκάρουν” με την Τουρκία και την άλλη προσπαθούν να ανακαλέσουν, αλλά δηλώνουν ότι σίγουρα θα φύγουν από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας στους “Times” της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι του αρέσει το πόκερ. Και στην αγγλική τηλεόραση ότι κρατάει... “πυρηνικό όπλο” στα χέρια του. Και ότι θα ήταν έτοιμος να πατήσει το “κουμπί”! Έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο. Εκφράζει την ανευθυνότητα χωρίς όρια».

Προ ημερών μιλήσατε για νέους ολιγάρχες που επιθυμούν επιστροφή στη δραχμή και είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είναι το κόμμα της δραχμής. Επιμένετε, και με ποιο σκεπτικό;

«Εσείς γιατί λέτε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επαναστάτησαν μόλις η Εθνική Τράπεζα περιέγραψε τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης; Γιατί θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Γιατί ενοχλούνται όταν ο κόσμος μαθαίνει τι θα συμβεί στη μία και στην άλλη περίπτωση. Και κάτι ακόμη: Όταν μιλούν για μονομερή “καταγγελία της δανειακής σύμβασης”, τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί; Και μην ισχυρίζεται κανένας ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία αποπομπής μας από την ευρωζώνη. Αν διακοπεί η δανειοδότηση της χώρας, μόνοι μας θα αναγκαστούμε να φύγουμε. Και κάτι τελευταίο: Αν υπήρχε μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, τότε προτού αντιδράσουν οι δανειστές μας θα αντιδρούσαν οι διεθνείς αγορές. Και εκεί δεν υπάρχει ούτε “σκληρή διαπραγμάτευση” ούτε “μπλόφα”. Εκεί “χάνεται η μπάλα” απ΄όλους. Δυστυχώς, οι... συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ίσως δεν το γνωρίζουν αυτό. Αλλά το “λόμπι της δραχμής” το γνωρίζει πολύ καλά. Και μάλλον εκεί ποντάρει».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε προχθές για «μερική ή ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου ως σήμερα». Εσείς τι λέτε;


«Εμείς προτείναμε κάτι πιο απλό, πιο ριζοσπαστικό, αν θέλετε. Και λιγότερο επικίνδυνο: Να μην πληρώνεις δόσεις στις τράπεζες περισσότερο από 30% του εισοδήματός σου. Και αν έχεις χάσει τα πάντα, να πληρώνεις μόνο τόκους, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Αλλά εμείς δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους. Γιατί αν διαγράψεις χρέη, τότε οι τράπεζες θα χρειάζονται ξανά επανακεφαλαιοποίηση. Οι δανειστές μας “κούρεψαν” το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά πλήρωσαν για την επανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών που ζημιώθηκαν και ελληνικών και ξένων. Αν διαγραφεί το χρέος των ιδιωτών μέσα στην Ελλάδα, ποιος θα πληρώσει για την πρόσθετη επανακεφαλαιοποίηση τους; Ο φορολογούμενος; Από που; Οι ξένοι; Πως; Αν κάνεις διαγραφή χρεών και δεν επανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες, τότε θα φύγουν καταθέσεις. Και θα διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα. Θα βουλιάξει η Ελλάδα. Και θα την πληρώσουμε όλοι. Αν ήταν απλό πράγμα, θα είχε ήδη γίνει. Και το ίδιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει λίγο πιο κάτω για “επιστροφή καταθέσεων”. Πως θα το κάνει αυτό. Βγάζοντας ξανά τις τράπεζες στο “κόκκινο”; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Εμείς προτείνουμε αυτό που μπορεί να γίνει, να ανακουφίσει πάρα πολλούς, αλλά χωρίς παρενέργειες για την υπόλοιπη οικονομία. Εκείνοι προτείνουν εκείνο που δεν μπορεί να γίνει, γιατί αν το έκαναν θα είχε θανάσιμες παρενέργειες σε όλη την κοινωνία!».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v