Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείδωσαν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό του πρόγραμμα. Δεν θα έχει αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Επίθεση σε Ντ. Μπακογιάννη.

  • Real.gr
«Κλείδωσαν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Την Παρασκευή (1η Ιουνίου) ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό του πρόγραμμα και θα επικεντρωθεί στην προβολή του, μέχρι την ημέρα των εκλογών ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ριζικά νέο πρόγραμμα αλλά για βελτιώσεις που εμβαθύνουν και επικαιροποιούν τα προγραμματικά θέματα, ώστε να εναρμονιστεί με τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κ. Μπακογιάννη για τις δηλώσεις της σχετικά με τη δίκη της "17 Νοέμβρη", ενώ ζητά τον σεβασμό του νόμου για την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, δεν έγιναν πάνω στο πρόγραμμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γύρω από το παλαιότερο πρόγραμμα και κατήγγειλε ότι υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί σύγχυση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στο πρόγραμμα του Απριλίου δεν υπάρχει καμία αναφορά για 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας ή για 1300 ευρώ κατώτερο μισθό.

Περιγράφοντας το γενικό πλαίσιο του προγράμματος, είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα ανακοπής της πορείας προς την καταστροφή της χώρας, κινείται στη λογική της ακύρωσης των μνημονιακών πολιτικών και της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, με προοπτική διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του και αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Μία για την οικονομία, μία για το κοινωνικό κράτος, μία για την εξωτερική πολιτική και μία για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τη δημοκρατία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν, για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει νόμο στη λογική του Βασικού Μετόχου, ο κ .Σκουρλέτης είπε ότι η διαπλοκή έχει σφραγίσει την πολιτική ζωή τόπου τις τελευταίες δεκαετίες, έκανε λόγο για τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με την ανάληψη δημοσίων έργων, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι μιά γάγγραινα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και όπως είπε «θα επανέλθουμε».

Ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αλλαγή στα ψηφοδέλτιά του, τονίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια, θα μείνουν ως έχουν με απόλυτο σεβασμό στην κατάταξη, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό σώμα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε σειρά δημοσιευμάτων, ότι «το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφερόμενος σε πολιτικά στελέχη ή συνδικαλιστές από άλλους χώρους. Όσον αφορά την Λούκα Κατσέλη, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι επίκειται η ανακοίνωση για την πολιτική στήριξη της κ. Κατσέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ο κ. Σκουρλέτης την μεγάλη, όπως είπε, κινητικότητα που καταγράφεται σε κοινωνικό επίπεδο, την ενεργό δηλαδή συμμετοχή πολιτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στις ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για πολύ κόσμο που δείχνει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη συνάντηση, που την χαρακτήρισε ως «θερμόμετρο αντιδράσεων που μας γειώνει», σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα «έχει γεννηθεί μία νέα πολιτικοποίηση και ένας νέος κόσμος διεκδικεί μία νέα σχέση με την πολιτική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ ,αφήνοντας σαφείς αιχμές για το επίπεδο της αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι η τακτική της ΝΔ έρχεται από το παρελθόν και επιδιώκει να ανασύρει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολιτική αντιπαράθεση, για τα σημερινά μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Παρέμβαση για τις δημοσκοπήσεις

Τον σεβασμό του νόμου για την απαγόρευση δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του κ. Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνου της Επιτροπής Ερευνών και Μελέτης Δημοσκοπήσεων του κόμματος, προς τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων Ηλία Νικολαπόπουλο, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα για την προστασία της αντικειμενικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Πουλάκης αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, την «έντονη ρευστότητα και την οξυμένη αντιπαράθεση» και σημειώνει:
«Στη βάση των ανωτέρω και εκτιμώντας πολύ θετικά τη διάθεση και τονρόλο σας για προστασία της δημοσκοπικής δεοντολογίας και της αμερόληπτης , αντικειμενικής και διαφανούς λειτουργίας του πολύτιμου επιστημονικού εργαλείου των δημοσκοπήσεων, θα θέλαμε:

1. Να επαναφέρουμε την προτροπή μας να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των πλήρων και πρωτογενών στοιχείων - αποτελεσμάτων όλων των δημοσιευόμενων πολιτικών δημοσκοπήσεων που κατατίθενται στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων (άρθρο 5 παρ. 5ε του Ν. 3603/2007), και να βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα και πολιτικού κόμματος.

2. Να συμβάλει με τον πιο πρόσφορο τρόπο και ο Σ.Ε.Δ.Ε.Α. και η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων στην προστασία της αντικειμενικής και ανεπηρέαστης ενημέρωσης και κρίσης των εκλογέων από τη διαρροή, σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., ιστοσελίδες και ιστολόγια, φημολογούμενων δημοσκοπικών ευρημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει από καιρό τοποθετηθεί κατά της συγκεκριμένης απαγόρευσης και είμαστε υπέρ της ελεύθερης δημοσιοποίησης των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, χωρίς κανέναν περιορισμό, πλην της τήρησης των κανόνων της επιστήμης και της δεοντολογίας.

Ωστόσο, από τη στιγμή που - κακώς - η απαγόρευση αυτή ισχύει και επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προ των εκλογών της 6ης Μαΐου γίναμε μάρτυρες απίστευτων διαρροών και ενός οργίου διαδικτυακής κυρίως αλλά και έντυπης φημολογίας για δήθεν δημοσκοπικά ευρήματα, είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε και τη δική σας παρέμβαση με όποιο τρόπο κρίνετε πιο πρόσφορο για την τήρηση της απαγόρευσης αυτής και την υπενθύμιση στους πολίτες ότι τυχόν διαδόσεις κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης απαγόρευσης δεν ισχύουν. Εμείς από την πλευρά μας επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα για την προστασία της αντικειμενικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και της ισότιμης τήρησης των κανόνων και των απαγορεύσεων έναντι όλων».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v