Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στις νέες εκλογές

Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο μέσα σε 40 ημέρες το κόμμα του έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση μαζί τους, στην Ιπποκράτους.

  • Real.gr
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στις νέες εκλογές
Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο μέσα σε 40 ημέρες το κόμμα του έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση μαζί τους, στην Ιπποκράτους.

Με πολυμέτωπη επίθεση σε Δεξιά, ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά και «φωτογραφίζοντας» ως κυρίως αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως κεντρικό στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης «με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά» την επομένη των εκλογών, ρίχνοντας εμμέσως γέφυρες προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Κήρυξε δε, την έναρξη ενός διπλού αγώνα, προεκλογικού από τη μία και με στόχο την «αναγέννηση» της παράταξης από την άλλη, απευθύνοντας προσκλητήριο συστράτευσης σε βουλευτές, στελέχη και κοινωνία, με σκοπό την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Νωρίτερα, σε μία από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του με τη νέα άτυπη «ηγετική ομάδα» του κόμματος, όπου συμμετέχουν Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μίμης Ανδρουλάκης, άλλωστε είχε αποφασιστεί η «επιθετική πολιτική» του κόμματος κόντρα στην τακτική της «συγγνώμης» για τη διετία Παπανδρέου, με στοχευμένες προσπάθειες αποδόμησης του «αριστερού προφίλ» του Αλέξη Τσίπρα και επιχείρηση «ισορροπίας του πολιτικού συστήματος της χώρας» με δυνατή Κεντροαριστερά και βασικό κορμό της το ΠΑΣΟΚ.

Αποφασίστηκε ακόμα κάθε στέλεχος της 50μελούς περίπου Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα να «αναλάβει» από μία περιφέρεια της χώρας, κάνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλά για επιδίωξη αριθμητικού πολλαπλασιασμού της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ την «επόμενη μέρα» και να καλεί τους βουλευτές να μεταφέρουν το «πρόγραμμα» του κόμματος από άκρη σε άκρη της χώρας. Το βάρος έριξε σε μονοεδρικές, διεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες, καθώς και στην εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ σε 20 περιφέρειες που δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να πάει σε εκλογές» και έκανε ό,τι μπορούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, απέδωσε την νέα προσφυγή στις κάλπες στις «ανεύθυνες» πολιτικές δυνάμεις της χώρας, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο για τις εκλογές, που σημαίνουν «απώλεια ιστορικού χρόνου» για την πατρίδα και την Οικονομία της. «Δεν είναι Κεντροαριστερά το παιχνίδι με την φωτιά. Δεν είναι προοδευτική στάση το εμπόριο ψευδαισθήσεων. Δεν είναι πατριωτική και υπεύθυνη στάση να δοκιμάσουμε τα ακραία όρια αντοχής της χώρας για λόγους εκλογικούς», είπε θέτοντας εκ νέου το δίλημμα των εκλογών μεταξύ «ευρώ ή δραχμής» και χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» στο όνομα της «απεξάρτησης από τη δανειακή σύμβαση» να κάνουμε την χώρα «ζήτουλα» για δεκαετίες. Όσο για την αλλαγή συσχετισμών -που επικαλείται ο κ.Τσίπρας- στην Ευρώπη, παρατήρησε πως θα συνδιαμορφωθεί στις 23 Μαΐου όταν θα έχουν συνάντηση οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το θέμα δεν αποκλείεται να συζητήσει και σήμερα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση δε, έδειξε ότι «έλαβε το μήνυμα» των εκλογών, με το σύνθημα «κρατάμε τα θετικά, αλλάζουμε τα αρνητικά». Κατηγόρησε δε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία και «ευρωπαϊκό μικρομεγαλισμό», καθώς έχει κατά τον ίδιο την εντύπωση ότι»'μάχεται σε φανταστικά μαρμαρένια αλώνια», την ώρα που «ψαχουλεύει» μόνο την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αγνοώντας στην πράξη πώς γίνεται η διαπραγμάτευση...




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v