«Στην Ελλάδα επιβλήθηκε καταστροφική λιτότητα»

Να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, ζητεί ο πρώην υπ. Εξωτερικών και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Financial Times Deutschland”.

  • Real.gr
«Στην Ελλάδα επιβλήθηκε καταστροφική λιτότητα»
Να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, ζητεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Financial Times Deutschland”.

Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ακόμη ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να αποτραπεί, εάν η Ευρώπη μειώσει την πίεση που ασκεί στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες δεν αμφισβητούν την ανάγκη περικοπών. Πρέπει όμως, επιτέλους, να αντιληφθούν όλοι, κυρίως δε οι ηγεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Βερολίνο, ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε δεν λειτουργεί και ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης», τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Απευθύνει δε έκκληση προς το Βερολίνο να δοθεί στην Ελλάδα ο απαιτούμενος χρόνος και αναδεικνύει την ανάγκη να δημιουργηθεί στους πολίτες περισσότερη εμπιστοσύνη, μέσω υποστηρικτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ορθοποδήσει και πάλι σιγά η σιγά η οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύει ο κ. Δρούτσας, σύμφωνα με την εφημερίδα, τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο ίδιος αναφέρεται ακόμη στα σχέδια για την έκδοση ευρωομολόγου, τα οποία, όπως λέει, δεν συζητούνται πλέον και σημειώνει ότι «σε αυτό το θέμα η Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να μπορέσουν και πάλι να δουν φως στην άκρη του τούνελ. «Μόνο έτσι θα πάψουν να βρίσκουν απήχηση και οι απόψεις των λαϊκιστών - Αριστεράς και Δεξιάς», υποστηρίζει και εκφράζει την ελπίδα να γίνει και πάλι σοβαρή συζήτηση «χωρίς αρνητισμό, χωρίς αυστηρές προειδοποιήσεις η ακόμη και ανοιχτές απειλές, τα οποία έχουν στον λαό το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Επαναλαμβάνει ότι οι Έλληνες θεωρούν αυτονόητο ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν περικοπές, σημειώνει ωστόσο ότι πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο εύσχημος τρόπος, «ναι μεν στη βάση των συμφωνηθέντων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ», αλλά με συναίσθηση ότι το πρόγραμμα έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί λανθασμένο και αναποτελεσματικό.

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές, πολύ σκληρές και πρέπει να εφαρμοστούν σε σύντομο διάστημα, εξηγεί και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να επιβάλουμε σε έναν ερασιτέχνη αθλητή το πρόγραμμα προπόνησης του παγκόσμιου πρωταθλητή. Θα κάνει ρεκόρ ή θα εξοντωθεί; Αυτό έχει συμβεί και στην Ελλάδα. Της επιβλήθηκε καταστροφική λιτότητα».

Ο κ. Δρούτσας εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αν και εκτιμά ότι κάποιοι παραπλανήθηκαν.

«Το 80% των Ελλήνων δεν επιθυμούν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Πρέπει όμως να καταστούν σαφείς στους πολίτες οι συνέπειες της ψήφου τους», τονίζει και εξηγεί ότι πολλοί καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο επικίνδυνη από αυτήν που παρουσιάζουν οι λαϊκιστές και είναι έτοιμοι τώρα να υποστηρίξουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

«Το σοκ της ακυβερνησίας της χώρας αποτέλεσε για όλους μας ισχυρό βίωμα», καταλήγει ο κ. Δρούτσας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v