«Ανασύνταξη» ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών

Επιχείρηση «ανασύνταξη» ξεκινά στο ΠΑΣΟΚ, μετά το χθεσινό ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που οδηγεί την χώρα σε εκλογές για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

  • Real.gr
«Ανασύνταξη» ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών
Επιχείρηση «ανασύνταξη» ξεκινά στο ΠΑΣΟΚ, μετά το χθεσινό ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που οδηγεί την χώρα σε εκλογές για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πρώτος στόχος για το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η συγκράτηση έστω των ήδη ιστορικά χαμηλών εκλογικών ποσοστών της 6ης Μαΐου και δεύτερος η ... «επιστροφή» ει δυνατόν μερίδας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του.

Χθες, σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών του κόμματος - με τη συμμετοχή των Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Άννας Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Φώφης Γεννηματά και Μίμη Ανδρουλάκη - που έλαβε χώρα στην Ιπποκράτους λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τις δύο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα οικονομικά, πολιτικά και... δημοσκοπικά δεδομένα που έχει το κόμμα στα χέρια του, με τους παριστάμενους να συμφωνούν στην ανάγκη εξάντλησης όλων των πιθανοτήτων για την συγκρότηση κυβέρνησης και την αποφυγή νέων εκλογών, που τελικά όμως δεν επετεύχθη.

Αιτία, τα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία που φτάνουν στην Ιπποκράτους από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που διεξάγονται χωρίς να δημοσιεύονται. Η καθοδική τάση του ΠΑΣΟΚ είναι «διαχρονική» στις έρευνες που ακολούθησαν της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου, ενώ σε ανοδική τροχιά με προοπτική πρώτου κόμματος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με κάποια -μικρή - άνοδο η ΝΔ.

Μία τέτοια εξέλιξη στην κάλπη, θα σήμαινε αυτομάτως τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και το πέρασμά του στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», όπως προ δεκαετιών συνέβη με την Ένωση Κέντρου. Με τις εκλογές όμως να βρίσκονται προ των πυλών πια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει έτοιμος για «ανασυγκρότηση» του κόμματος και ετοιμάζει τα «όργανα» που θα την πετύχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουν ανακοινωθεί δύο Επιτροπές, και πιθανότατα δύο «Γραμματείες» που θα συντονίζουν την λειτουργία τους. Πρόκειται για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία θα αποτελείται από σειρά παλιότερων και νέων στελεχών και θα αναλάβει μετά τις εκλογές να προετοιμάσει το κόμμα - εφόσον υπάρχει - για το συντακτικό του συνέδριο, όπου δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί νέα ιδρυτική διακήρυξη, ή ακόμα και νέο όνομα ή σύμβολα και για την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες.

Την ίδια ώρα, θα συσταθούν επιτροπές ανά νομό που θα υποκαταστήσουν τις διαλυμένες οργανώσεις του κόμματος και θα επιχειρήσουν να «συσπειρώσουν» τον τοπικό πληθυσμό.

Ήδη, στην Ιπποκράτους οι συσκέψεις είναι αλεπάλληλες, με το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου να προετοιμάζει την νέα προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, με νέα σποτ και συνθήματα, που θα ακολουθήσουν το κόμμα τις επόμενες εβδομάδες «μεγάλης πόλωσης», όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη του. Αυτή την φορά, βασικός «στόχος» θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, όπου - αν όχι πριν - μετά τις εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει να «ρίξει γέφυρες», στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v