Ο Μ.Χρυσοχοΐδης στο Real.gr

«Οι επαναληπτικές εκλογές είναι απευκταίες» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Real.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  • Real.gr
Ο Μ.Χρυσοχοΐδης στο Real.gr
«Οι επαναληπτικές εκλογές είναι απευκταίες» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Real.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τονίζει πως «αυτό που προέχει για τη χώρα είναι να συνεχίσει να διαθέτει σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση και την επομένη των εκλογών». «Προεκλογικά, λέγοντας πολλές φορές - και δυστυχώς - πράγματα που κινούνται στη σφαίρα του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. Μετεκλογικά θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούμε στον αστερισμό της λογικής» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Real.gr έχει ως εξής:

Με την Αμυγδαλέζα τι θα γίνει κ. υπουργέ;

Ό,τι είπαμε γίνεται πράξη. Το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών έχει τεθεί από χθες το μεσημέρι σε λειτουργία και φιλοξενεί ήδη τους πρώτους μετανάστες που πρόκειται να επαναπατρισθούν. Η πολιτική καθίσταται χρήσιμη μόνο όταν συντελεί καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Κι αυτό ισχύει αδιακρίτως περιόδου, είτε είναι προεκλογική είτε όχι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πυρετωδώς έχοντας συναίσθηση του κατεπείγοντος της αποστολής μας.

Παρά τις αντιδράσεις Βορίδη; Και αλήθεια πώς τις κρίνετε τις αντιδράσεις αυτές;

Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να αντιδικήσω με κανέναν. Σέβομαι και τιμώ τους συναδέλφους μου. Έχω όμως και ύψιστη ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αντιμετωπίσω, μεταξύ άλλων, το μείζον θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι πολίτες, ιδίως αυτοί που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, απαιτούν άμεσα λύσεις. Όχι αύριο, τον επόμενο μήνα ή του χρόνου αλλά χτες! Δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να τους απογοητεύσουμε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης η επόμενη ημέρα της κάλπης. Σύντροφοί σας λένε ναι σε συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό ακόμα και τον Αντώνη Σαμαρά. Συμφωνείτε;

Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και οι εγωισμοί αλλά η Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τα σφάλματά του, επιδεικνύει υπευθυνότητα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Δεν διακατέχεται από συμπλέγματα ή εμμονές. Μοναδική αγωνία του συνόλου του πολιτικού κόσμου οφείλει να είναι το εθνικό συμφέρον. Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αλλιώς θα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συγκεντρώσουν το 51% τι θα σημαίνει για τη χώρα;

Αυτό που προέχει για την χώρα είναι να συνεχίσει να διαθέτει σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση και την επομένη των εκλογών. Η σημασία αυτής της παραμέτρου δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Επιβάλλεται όλοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας στο μυαλό μας ότι εάν κυριαρχήσει η ανευθυνότητα οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.

Συνεπώς, οι επαναληπτικές εκλογές δεν θα πρέπει να αποκλείονται…

Συνεπώς, κύριε Σκουρή, το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεστε είναι απευκταίο. Δεν είναι δυνατόν να υπερβούμε την κρίση που μαστίζει την χώρα με όρους ενός καταδικασμένου παρελθόντος. Προεκλογικά, λέγονται πολλές φορές - και δυστυχώς - πράγματα που κινούνται στην σφαίρα του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. Μετεκλογικά θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούμε στον αστερισμό της λογικής. Όσοι, πριν τις εκλογές, αναλώνονται σε εκτός τόπου και χρόνου γινάτια, κάνουν κακό πρωτίστως στον εαυτό τους. Καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία τους. Αν, όμως, συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο και μετά τις εκλογές θα αποδειχθούν επικίνδυνοι για τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ, ως πυλώνας πολιτικής σταθερότητας, θα αγωνιστεί με συνέπεια για να επέλθει η απαραίτητη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας.

Πιστεύετε ότι η επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη Βουλή θα έχουν προοπτική την τετραετία; Ή εκλογές θα έχουμε εκ νέου σύντομα;

Η επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη βουλή θα πρέπει να αγωνιστούν με ζήλο για να αποκτήσει προοπτική η Ελλάδα. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες και επείγουσες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ανάταξη της οικονομίας μαζί με την πάταξη της ανομίας αποτελούν δύο από τα κυρίαρχα ζητούμενα της εποχής. Με αυτά επιβάλλεται να ασχοληθεί ο πολιτικός κόσμος και όχι με το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν εκ νέου εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα; Πρέπει να επανιδρυθεί; Τι πρέπει να γίνει;

Το ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης, έχει μια και μοναδική αποστολή. Οφείλει, όπως έκανε πάντα, να συντονίζεται με τις ανάγκες της εποχής προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Η κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη αποτελούν αδιαπραγμάτευτο σημείο αναφοράς για το Κίνημά μας. Μένοντας λοιπόν πιστοί στις αρχές και τις παραδόσεις μιας παράταξης που έχει συνδέσει το όνομά της με λαμπρές στιγμές της νεώτερης ιστορίας του τόπου, οφείλουμε να ξαναβρούμε τον τρόπο να τις υπηρετήσουμε αυθεντικά μακριά από δογματισμούς.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v