"Προσβάλλει τον Παπαδήμο και εμένα ο Σαμαράς"

Στη συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στοχεύει ο Βενιζέλος. Ενδεικτική είναι η σκληρή απάντηση προς τον Σαμαρά και όσα υποστήριξε κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.

  • Real.gr
Προσβάλλει τον Παπαδήμο και εμένα ο Σαμαράς
Στη συσπείρωση των οπαδών των κομμάτων τους στοχεύουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς, με τη μεταξύ τους ρητορική δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες να λαμβάνει χαρακτήρα ευθείας αντιπαράθεσης.

Ενδεικτική είναι η σκληρή απάντηση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όσα υποστήριξε κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του στο Ζάππειο, εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ιωάννινα χθες το βράδυ. Το στίγμα του ΠΑΣΟΚ είχε δοθεί νωρίτερα, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά.

Απαντώντας συγκεκριμένα στη δέσμευση Σαμαρά για νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει ως πρωθυπουργός πια λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε την απόφασή του να φύγει από τον διάλογο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο. που προφανώς δεν θα έχει συμφωνηθεί από τα άλλα κόμματα, όπως ο ίδιος έχει προτείνει.

Όσο για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θύμισε ότι έχει ήδη ψηφιστεί αντίστοιχο πολυνομοσχέδιο -και από τους βουλευτές της Ν.Δ.-, αποτέλεσμα έργου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου. Επαναλαμβάνοντας, δε, τη δέσμευσή του ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω τα χαμηλά εισοδήματα και δεν θα μπουν νέοι φόροι, επιτέθηκε προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά για τη δέσμευσή του να μην περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, που ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως η ελληνική άρνηση έχει περιληφθεί στη νέα σύμβαση και θεωρείται δεδομένη.

«Ο κ. Σαμαράς προσβάλλει προσωπικά τον Λουκά Παπαδήμο και εμένα. Ξενυχτήσαμε μερόνυχτα ολόκληρα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θέματα. Γιατί έπρεπε να πείσουμε την Ευρώπη και το ΔΝΤ πως δεν είναι δυνατόν να στηρίξουμε την ανάκαμψη της οικονομίας στη συμπίεση των μισθών και συμφωνήσαμε με κόπο στη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού, πράγμα που υπάρχει στην αλληλογραφία, υπάρχει στο πρόγραμμα», είπε, αναφερόμενος και στο «τραγικό δίλημμα» μεταξύ της περικοπής του κατώτατου μισθού που αφορά τμήμα μόνο των εργαζομένων και εκείνης του 13ου και του 14ου μισθού που αφορά όλους.

«Τι εγγυάται ο κ. Σαμαράς; Αυτό που πέτυχα εγώ και αυτό που υπογράψαμε όλοι;», αναρωτήθηκε, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι πρόκειται για μία «εύκολη προεκλογική εξαγγελία», καθώς το ΠΑΣΟΚ ανάγει σε κεντρικό άξονα της στρατηγικής του την καταγγελία των «τζάμπα υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα» για τις οποίες κατηγορεί τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Χαρακτήρισε, δε, «ηθικά ενοχλητική την πρόταση Σαμαρά για φορολογική αμνηστία σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», εξηγώντας ότι έτσι θα φάνταζαν «χαζοί της υπόθεσης» όσοι άφησαν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας την εθνική οικονομία τη στιγμή της κρίσης.

Κατηγόρησε ακόμα τον Αντ. Σαμαρά για «λογοκλοπή» με όσα λέει για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και τον ορυκτό πλούτο, που έχουν ήδη νομοθετηθεί με τον Γιάννη Μανιάτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που προωθεί τις έρευνες για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Εμμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων, σε μία «εθνική συμμαχία των δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», όπως είπε, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του να τα βγάλει πέρα. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος», και για άλλη μία φορά στηλίτευσε τα περί αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Επιτέθηκε όμως και στον Φώτη Κουβέλη με αφορμή όσα είπε περί επανάληψης των εκλογών. «Πόσες φορές θα κάνουμε εκλογές; Πού πηγαίνει ο τόπος;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ευρύτερα για τις δυνάμεις της Αριστεράς ότι δεν αφήνουν περιθώριο συνεργασίας ούτε μεταξύ τους.

Τη ρητορική Σαμαρά, που «δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής» για την κατάσταση όπου παρέδωσε την οικονομία το 2009 η Ν.Δ., είχε στηλιτεύσει νωρίτερα με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι απέφυγε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων προτάσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου, προτιμώντας αντί αυτού να σιωπήσει ή να υιοθετήσει σιωπηρά εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, όμως, σε δήλωσή του αργότερα από τα Ιωάννινα έκανε λόγο για πρόγραμμα της Ν.Δ. χωρίς τα στοιχεία της υπευθυνότητας, της συστηματικότητας και της εσωτερικής συνοχής που περιμένει ο κόσμος και αξιώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς «τα λόγια πια δεν μετράνε».

Αναφέρθηκε δε και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και ευχόμενος επιτυχία στον δεύτερο γύρο -ανήμερα και των ελληνικών εκλογών στις 6 Μαΐου- του Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, με την Ελλάδα παρούσα, ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, όπως είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει απόψε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του με αναφορές σε συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις συνεντεύξεις Τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ, που εκτιμάται στην Ιπποκράτους ότι σημειώνουν επιτυχία. Την Κυριακή, 29 Απριλίου, προγραμματίζεται εκτός μεγάλου απροόπτου η κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Παλέ Ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v