Προεκλογική «εξόρμηση» Βενιζέλου – Αποστάσεις από Παπανδρέου

Πρεμιέρα στη δική του «πορεία προς τον λαό» κάνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το απόγευμα στο στάδιο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη.

  • Real.gr
Προεκλογική «εξόρμηση» Βενιζέλου – Αποστάσεις από Παπανδρέου
Πρεμιέρα στη δική του «πορεία προς τον λαό» κάνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το απόγευμα στο στάδιο του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη. Της συγκέντρωσης προηγήθηκε πρωτοφανής κινητοποίηση με επαφές του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «υπεύθυνα» για την Αττική, δημάρχους, εκπροσώπους Νομαρχιακών Επιτροπών, βουλευτές και υποψηφίους, ενώ ζητήθηκε η παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Ενδεικτικό είναι ότι ως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας απέστειλε μήνυμα για «πανστρατιά» στο κάλεσμα Βενιζέλου απόψε, ενώ άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απέστειλαν σχετικά sms...

Της σημερινής συγκέντρωσης, θα ακολουθήσει «εξόρμηση» σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ταξιδεύει αύριο για Κρήτη, το Σάββατο για Λαμία και την Κυριακή για Κοζάνη-Ιωάννινα.

Από την επόμενη εβδομάδα στο πρόγραμμα μπαίνει η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη σημασία θα δοθεί στις «διακαναλικές συνεντεύξεις» ανά περιφέρεια, μετά το «επιτυχημένο» κατά την Ιπποκράτους πείραμα της διακαναλικής στην Κρήτη. Θα δοθούν ακόμα συνεντεύξεις σε διαδικτυακά μέσα, ενώ προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις δύο ή δυόμισι ωρών, κατά τις οποίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα απαντά σε ερωτήσεις πολιτών, ακολουθώντας το παράδειγμα της εμφάνισής του στο 'enikos.gr'.

Περιοδείες σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα θα κάνουν και τα μέλη της άτυπης «ηγετικής ομάδας» του κόμματος, ενώ εντολές για διάλογο με τους πολίτες έχουν και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές.

Αποστάσεις από τον Παπανδρέου

Χθες, πάντως, με συνέντευξή του στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις βασικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κηρύσσοντας μάλιστα και το «τέλος» μίας εποχής. «Το κεφάλαιο αυτό έκλεισε. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι υποψήφιος», είπε, διαχωρίζοντας τη θέση του από το πρώτο μνημόνιο, χαρακτηρίζοντάς το «ελλιπές» και σημειώνοντας ότι ως υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε, δεν ανήκε στο «σύστημα» που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις. Δήλωσε άλλωστε εξ αρχής αντίθετος με την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ καταλόγισε εμμέσως ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης, χαλάρωση και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ, αποκηρύσσοντας - όπως είχε κάνει και με συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου - ως «λάθος» το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Του αναγνώρισε πάντως ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, καταλογίζοντάς του «εμμονή με την πρωθυπουργία», εκτιμώντας ίσως ότι «η χώρα του χρωστάει». Προέβλεψε δε ότι δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη για τον κ. Σαμαρά αυτοδυναμία, εκτιμώντας ως μόνη λύση για την χώρα την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, ώστε ως εντολοδόχος ο ίδιος, και χωρίς να αποβλέπει στη δική του πρωθυπουργία, να επιτύχει πολιτικές συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αντίθετα, υποστήριξε πως τυχόν επαναληπτικές εκλογές θα σημάνουν διάλυση της οικονομίας και του κράτους. Υποστηρίζοντας πως το μνημόνιο καλύπτει μία «πολύ στενή λωρίδα» των απαιτούμενων πολιτικών για την χώρα, επανέλαβε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την κοινωνική πολιτική και τη ρευστότητα στην αγορά. Δεσμεύτηκε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν νέοι φόροι, κάτι που δεν έκανε για τυχόν νέες περικοπές.

Για άλλη μία φορά, τέλος, «αποκήρυξε» τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει αποκοπεί από το σώμα του ΠΑΣΟΚ και έχει διαγραφεί προ πολλού», επανέλαβε, τονίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, αν και σε προσωπικό επίπεδο σχολίασε πως «είναι κάτι το οποίο δε θέλω να το ζήσει κανείς άνθρωπος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v