Ξεκινά ο… Γολγοθάς των κομμάτων προς την κάλπη

Μετά την Ανάσταση ξεκινά ο… Γολγοθάς της κάλπης για τα κόμματα, στις πιο κρίσιμες, αλλά και πιο αβέβαιες εκλογές της μεταπολίτευσης. Οι κινήσεις των αρχηγών και οι προσπάθειες να κερδίσουν πόντους στη σκακιέρα.

  • Real.gr
Ξεκινά ο… Γολγοθάς των κομμάτων προς την κάλπη
Μετά την Ανάσταση ξεκινά ο… Γολγοθάς της κάλπης για τα κόμματα, στις πιο κρίσιμες, αλλά και πιο αβέβαιες εκλογές της μεταπολίτευσης.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θέτουν ως κύριο στόχο τους τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, καθώς ο μεν Πρόεδρος της ΝΔ που έχει ως επιδίωξη την αυτοδυναμία κινδυνεύει να πάρει κάτω από το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία της παράταξης που έλαβε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, ο δε νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην αγγίξει το 20%, ποσοστό που θεωρείται το μίνιμουμ ώστε να μην εισέλθει ο χώρος του σε μη αντιστρέψιμες καταστάσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό πως υπό τις παρούσες συνθήκες κινδυνεύουν να μην συγκεντρώσουν από κοινού το 51%, ποσοστό που τους «νομιμοποιεί» πολιτικά να συγκροτήσουν συγκυβέρνηση την επομένη της κάλπης.

Οι δυο αρχηγοί - γιατί μετά από αυτούς επικρατεί το… χάος στα κόμματά τους -αναμένουν να θέσουν από σήμερα κιόλας σκληρά διλήμματα κυβερνησιμότητας, αλλά και ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, διλήμματα, ωστόσο, που μέχρι σήμερα μάλλον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν ότι δύνανται να διασφαλίσουν είτε την αποτελεσματική διακυβέρνηση, είτε την παραμονή στο ευρώ χωρίς την χρεοκοπία των πολιτών.

Η πόλωση, άλλωστε, που επιλέγουν ως τρόπο αντιπαράθεσης Συγγρού και Ιπποκράτους κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, αφού και πειστικοί δεν γίνονται καθώς μέχρι σήμερα ουσιαστικά συγκυβερνούν, αλλά και την επομένη των εκλογών ίσως κληθούν εκ νέου να συγκυβερνήσουν. Η δε διαχωριστική γραμμή στη χώρα δεν είναι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθιζόταν επιτυχώς να παρουσιάζεται, ή μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, όπως επί δεκαετίες έχει καθιερωθεί, αλλά - σωστά ή λανθασμένα - μεταξύ των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου θα ζημιώσει προφανώς περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, συμβάλλει στη συνολικότερη απαξίωση της πολιτικής τάξης της χώρας, αν και «βοηθά» στο να μην συζητηθεί η πραγματική ατζέντα της επόμενης μέρας, με τα πολύ οδυνηρά μέτρα που περιμένουν τους Έλληνες πολίτες - και μάλιστα, με αβέβαια αποτελέσματα αφού κανείς δεν αποκλείει το να χρειαστεί και τρίτο Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα επιλέγουν καλλιτέχνες, αθλητές, ανθρώπους του life style, προκειμένου να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα που θα συζητηθούν αύριο στη Διακομματική Επιτροπή. Ιδίως τα ντιμπέιτ, όπου θα μονομαχήσουν οι Ευ. Βενιζέλος, Αντ. Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργος Καρατζαφέρης, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος που κατόρθωσαν και συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ακόμα δε περισσότερο, σημασία θα έχει η «μονομαχία» Σαμαρά-Βενιζέλου, με το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μάλιστα να ζητά δυο κατ’ ιδίαν αναμετρήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις - όπως φάνηκε από τη μέτρηση της MRB που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στη Real News - καταδεικνύουν την έντονη πολιτική ρευστότητα και τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Ενώ, όπως συμφωνούν όλοι, πρόκειται για τις εκλογές που θα κριθούν όλα στις τελευταίες μέρες, αν όχι στην τελευταία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v