Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ο Τσοχατζόπουλος

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η υπόθεση αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σχετίζεται με το θέμα των υποβρυχίων και το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Βρέθηκαν πλάκες χρυσού.

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ο Τσοχατζόπουλος
Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Θα παραμείνει στη ΓΑΔΑ έως ότου απολογηθεί.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο πριν τις 18.00 ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Περνώντας το κατώφλι της Ευελπίδων ορισμένοι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν προς τους αστυνομικούς για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν φορούσε χειροπέδες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε δημοσιογράφους για την σύλληψη του είπε "δεν το περίμενα, πίστευα ότι θα έβαζαν μυαλό".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:  "Επικοινωνιακό προεκλογικό «δώρο» στα δύο μεγαλύτερα κόμματα αποτελεί σήμερα, Μ. Τετάρτη και ημέρα προκήρυξης των εκλογών, η θεαματική προσαγωγή μου στον Ανακριτή Αθηνών κ. Γ. Μαλλή. Η εναντίον μου δικογραφία που του είχε διαβιβαστεί πριν λίγες μέρες εκκρεμούσε και εξεταζόταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2010, πάνω από 20 μήνες, χωρίς αποτέλεσμα.

Το σημερινό περιστατικό αφορά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, που είχαν άψογα συνεργαστεί, -τα έκαναν «πλακάκια», τους είπε αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος-, και στη σκευωρία, αλλά και στις επιθέσεις σε βάρος μου στο πλαίσιο της Βουλής και της Προκαταρκτικής Επιτροπής με σκοπό την διάσωση των δικών τους υπουργών και των άλλων δικών τους ανθρώπων. Είχαν σκοπό να κατασκευάσουν έναν μόνο ένοχο, εμένα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που υπηρέτησα στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης".

Το ένταλμα

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σήμερα το πρωί για τον Άκη Τσοχατζόπουλο με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα. Το αδίκημα για το οποίο εκδόθηκε το ένταλμα είναι "νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και σε συναυτουργία". Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά περισσότερα από δέκα άτομα και για τον λόγο αυτόν, εκτός του κ. Τσοχατζόπουλου, έχουν εκδοθεί επιπλέον τέσσερα εντάλματα σύλληψης.

Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη. Η μία αφορά τον ξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου Ν. Ζήγρα που φέρεται να είναι διαχειριστής εταιρίας offshore. 

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας συνέλαβαν ακόμη και τον επιχειρηματία, εκδότη και ποδοσφαιρικό παράγοντα Γιώργο Σαχπατζίδη, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τη μεταβίβαση της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου, στη σύζυγο του πρώην υπουργού.    

Ακόμη, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή της υπόθεσης για τους:

Αστέριο Οικονομίδη του Γεωργίου που μέχρι στιγμής διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς φέρεται να είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση κατοικίας. Ο Οικονομίδης είναι βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας από την οποία μέλος της οικογένειας του πρώην υπουργού αγόρασε ακίνητο 

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία , λογίστρια

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία πρωτοδικών για την εκτέλεση των ενταλμάτων και ακολούθως στον ανακριτή της υπόθεσης.

Στις κινήσεις αυτές οδηγήθηκαν οι δικαστικές αρχές, αφού προηγουμένως εξέτασαν τις δικογραφίες που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό και αφορούν την υπόθεση των υποβρυχίων, των πυραύλων (Tor M1) αλλά και το ζήτημα του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η απόφαση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης ελήφθη γιατί οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι είναι σοβαρά ύποπτος φυγής.

Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των Αρχών δεν βρίσκεται μόνο το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά και κάποια άλλα ακίνητα του κ. Τσοχατζόπουλου εντός και εκτός Αττικής καθώς και τραπεζικοί λογαριασμοί. Επίσης, στην υπόθεση εμπλέκονται η σύζυγος και η κόρη του.

Ερώτημα παραμένει εάν οι δικαστικές αρχές έχουν βρει σε λογαριασμούς χρήματα ή διαπίστωσαν ότι διακινήθηκαν ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια της κόρης του πρώην υπουργού (η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στην υπόθεση) στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό εντοπίστηκαν δέκα πλάκες χρυσού και κρίσιμα έγγραφα, ενώ κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η σύλληψη

Αστυνομικοί και το ΣΔΟΕ βρέθηκαν από το πρωί στο σπίτι του κ. Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Γύρω στις 11:00 ο ίδιος βγήκε από αυτό συνοδευόμενος από αστυνομικούς και επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Στις 11:15 πέρασε την πύλη της ΓΑΔΑ δηλώνοντας: "Στον ανακριτή πάμε, θα τα πούμε μετά". 

Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, ο Εισαγγελέας Γαληνός Μπρης ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για ανακριβή υποβολή πόθεν έσχες.

Η εισαγγελική πρόταση αφορά τη δήλωση για το οικονομικό έτος 2009, που υποβλήθηκε το 2010. Ο κ. Μπρης ζητά να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά τα έτη 1998 - 2005.

Η δικογραφία σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου σχηματίστηκε έπειτα από διαβίβαση από τη Βουλή των αποτελεσμάτων επανελέγχου, που διενεργήθηκε με στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, του φορολογικού και του χρηματιστηριακού απορρήτου, από την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, που εστάλη στο Εφετείο, στη δήλωση δεν περιλαμβάνεται το σπίτι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ κάποια παλαιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που απολογήθηκε πριν από μέρες ενώπιον του Εφέτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, υποστηρίζει πως το σπίτι δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010, και επίσης ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που, κατά την άποψή του, δεν αφήνουν κανένα κενό και δεν δημιουργούν αμφισβήτηση για την οικονομική του κατάσταση.

Ο εισαγγελέας, τέλος, με την πρότασή του ζητά να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον πρώην υπουργό και αφορούν χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και δέσμευση του ακινήτου στην Ακρόπολη.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v