Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινό μέτωπο Λοβέρδου-Βενιζέλου

Τη συμπόρευσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με στελέχη της Ιπποκράτους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα της κατεπείγουσας αλλαγής φρουράς στο Κίνημα να τεθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη. Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και εν σ

  • Ant1
Κοινό μέτωπο Λοβέρδου-Βενιζέλου

Τη συμπόρευσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με στελέχη της Ιπποκράτους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα της κατεπείγουσας αλλαγής φρουράς στο Κίνημα να τεθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Λοβέρδο να δηλώνει πως «αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τον αγώνα», καθώς, όπως είπε, οι δυο τους μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος. «Μπορούμε να πορευθούμε μαζί, μπορούμε να εγγυηθούμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα την καλύψει η ενότητα».

Αναλυτικά, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής:

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, όλοι πρέπει να συντάσσουμε τις δυνάμεις μας ενωμένοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού, η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα και οι πολίτες της, να μην γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και το βάρος των καθηκόντων, δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις τάξεις της κυβέρνησης, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει, όσο και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο, τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών, αναλαμβάνοντας τον Οκτώβριο του 2009 την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα μέσα σε λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑΣΟΚ χτυπήθηκε και τραυματίστηκε. Είναι, όμως, ως Κίνημα ιδεών και ανθρώπων, χρήσιμο στην πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά. Μία, όμως, νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο πίσω.

Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ  να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχω στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας.  Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις ημέρες την πιο καίρια κι αποφασιστική της μάχη ως χώρα της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Και θα πρέπει να την κερδίσει. Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ε.Ε.

Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας  το επιτρέψει, εντός των επομένων ημερών θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής».

Ο κ. Βενιζέλος από πλευράς του δήλωσε πως επί του παρόντος οι κομματικές επιδιώξεις φαίνονται μικρές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε για τις κινήσεις του τηλεφωνικά τόσο τον Γιάννη Ραγκούση όσο και την Άννα Διαμαντοπούλου πριν την κοινή του εμφάνιση με τον υπουργό Οικονομικών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται υπό τον Γιώργο Παπανδρέου την Πέμπτη εν μέσω αβεβαιότητας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας και το PSI με θέμα τη στάση του Κινήματος τις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα αναφορικά με τα νομοθετήματα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση Παπαδήμου με αφορμή την καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε τα φαρμακεία.

Το κλίμα κρίνεται βαρύ, αφού επί της ουσίας κυριαρχεί το θέμα της διαδοχής Παπανδρέου, ενώ παραμένουν και οι σκιές από τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το μνημόνιο και την απουσία του απερχόμενου προέδρου στο εξωτερικό που προκάλεσε εσωκομματικές μουρμούρες. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φωνές εκείνες εντός ΠΑΣΟΚ που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογής του νέου προέδρου με διαδικασίες εξπρές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι από τη βάση, επιχειρηματολογώντας πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά.

Οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και το βράδυ της Δευτέρας θέατρο πολύωρων συζητήσεων έγινε το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε μιλήσει ανοιχτά για ανάδειξη ηγεσίας τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παρόντες στις συζητήσεις φέρονταν να ήταν τόσο ο Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Προφανής στόχος των συζητήσεων είναι να βρεθεί η συμβιβαστική λύση για πρόταση ενός προσώπου που θα αναλάβει τις τύχες του ΠΑΣΟΚ μέσω της «πράσινης» ΚΟ, μια λύση που πάντως δεν προβλέπεται στο καταστατικό του Κινήματος, το οποίο μιλά για εκλογή από τη βάση.

Πέραν αυτού, αίνιγμα θεωρείται το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να είναι υποψήφια υπό προϋποθέσεις, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την ομάδα επιρροής της.

Ερωτηματικό αποτελεί επίσης η στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην περίπτωση που την Πέμπτη αμφισβητηθεί μαζικά από τους βουλευτές του. Πληροφορίες από την Ιπποκράτους συγκλίνουν σε δύο σενάρια. Το ένα μιλά για πρωτοβουλία αποχώρησής του από την ηγεσία, ώστε τουλάχιστον να προλάβει δυσάρεστες εις βάρος του καταστάσεις, ενώ το δεύτερο για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής με γνώμονα τουλάχιστον ένα πλαίσιο σύμφωνο με την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v