Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί σήμερα στο Βερολίνο

Με περιορισμένη αισιοδοξία αναμένουν οι αγορές τη συνάντηση στο Βερολίνο σήμερα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ο φόρος τραπεζικών συναλλαγών και οι αντιδράσεις.

  • Ant1
Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί σήμερα στο Βερολίνο
Με περιορισμένη αισιοδοξία αναμένουν οι αγορές τη συνάντηση στο Βερολίνο σήμερα, της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τη Βρετανία και τη Σουηδία όσο και από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός του γαλλογερμανικού άξονα.   

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι η Γαλλία είναι ελεύθερη να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά η Βρετανία θα εμποδίσει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ε.Ε. "Αν οι Γάλλοι από μόνοι τους θέλουν να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου στην ίδια τους τη χώρα, πρέπει να είναι ελεύθεροι να το πράξουν", είπε ο κ. Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC.

"Η ιδέα ενός νέου ευρωπαϊκού φόρου, όταν δεν θα εφαρμοστεί αυτός ο φόρος σε άλλες χώρες, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι λογικό και θα το εμποδίσω. Αν δεν συμφωνήσει ταυτόχρονα ο υπόλοιπος κόσμος ότι θα έχουμε όλοι κάποιον φόρο, τότε δεν θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση".


Γαλλία: Ο νέος φόρος θα διώξει τους επενδυτές

Ένας οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τη βιομηχανία των γαλλικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατήγγειλε τις απειλές του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί να προχωρήσει από μόνος του στην επιβολή ενός νέου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε άλλες αγορές. 

Ο Paris Europlace, ένας οργανισμός προστασίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς του Παρισιού, ανακοίνωσε ότι ο όποιος φόρος, που θα επιβαλλόταν μόνο στη Γαλλία και όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη, «θα αποδυνάμωνε τη γαλλική οικονομία».

Ο οργανισμός, ο οποίος έχει ως μέλη του όλες τις μεγάλες τράπεζες και εταιρίες στη Γαλλία, αντέδρασε στη δήλωση του Σαρκοζί την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου Τόμπιν αν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. δεν συμφωνήσουν.

Ο υφυπουργός Κατοικίας Μπενουά Απαρί δήλωσε ότι το προσχέδιο του φόρου θα συζητηθεί από το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο «πιθανόν εντός του Φεβρουαρίου».

Σχετικά με την ανακοίνωση του Paris Europlace, ο κ. Απαρί δήλωσε στον Radio J, ραδιοφωνικό εβραϊκό σταθμό στο Παρίσι: «Δεν είναι επειδή οι επενδυτές λένε 'όχι, δεν θέλουμε να φορολογηθούμε' ο λόγος που θα τους ακούσουμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v