Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P - La Tribune

Σε υποβάθμιση του outlook για τη γαλλική οικονομία σε "αρνητικό" ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor's μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune.

  • Ant1
Υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P - La Tribune
Σε υποβάθμιση του outlook για τη γαλλική οικονομία ενδέχεται να προχωρήσει η Standard & Poor's μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune. Η εφημερίδα, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να υποβαθμίσει το outlook της Γαλλίας σε αρνητικό από σταθερο, διατηρώντας την αξιολόγηση του τριπλού Α. "Θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα, ίσως σε δέκα ημέρες", λέει η πηγή της La Tribune.

"Δεν σχολιάζουμε τις φήμες της αγοράς που αφορούν τους βαθμούς αξιολόγησής μας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δηλώνει ότι η ανακοίνωση της αλλαγής στην αξιολόγηση της προοπτικής της Γαλλίας "επρόκειτο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αλλά η ανακοίνωση αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους". Άλλη πηγή, που χαρακτηρίζεται διπλωματική, δηλώνει ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών.

Στις 10 Νοεμβρίου, ο οίκος παραδέχθηκε ότι ανακοίνωσε από σφάλμα ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υποβαθμίστηκε, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία βρίσκεται στη βαθμίδα AAA και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor's, Moody's και Fitch). H Moody's ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι δίνει προθεσμία τριών μηνών για να εκτιμήσει εάν "η σταθερή προοπτική" εξακολουθεί να ισχύει για την αξιολόγηση της Γαλλίας. 

Η μεταβολή της προοπτικής σε αρνητική από τη Standard & Poor's θα σήμαινε ότι ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη Γαλλία μεσοπρόθεσμα, σε μία περίοδο από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Παράλληλα, η Fitch ανέφερε με ανακοίνωσή της στην Ουάσιγκτον ότι διατηρεί για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ τη βαθμολόγηση Ααα. Όμως, συγχρόνως, κατέστησε σαφές ότι "έχει ολοένα μικρότερη εμπιστοσύνη στο ότι είναι πλέον δυνατόν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα", για τον κρατικό προϋπολογισμό των Ην. Πολιτειών, "ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας". 

Ο οίκος τόνισε, παράλληλα, ότι, αν τίποτε δεν αλλάξει σχετικώς κατ’ ουσίαν, τότε επιφυλάσσεται τη δική του αξιολόγηση για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας από σταθερή σήμερα να τη μετατρέψει σε αρνητική εν καιρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v