Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρ. Πάγος: Απόφαση για την εξέταση DNA πατρότητας

Εάν άνδρας αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA πατρότητας, θεωρείται αυτόματα οτι είναι ο πατέρας του παιδιού. Υπέρ της συνταγματικότητας της εν λόγω νομοθετικής πρόβλεψης τάχθηκε ο Άρειος Πάγος.

Άρ. Πάγος: Απόφαση για την εξέταση DNA πατρότητας
Εάν άνδρας αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA πατρότητας, θεωρείται αυτόματα οτι είναι ο πατέρας του παιδιού.

Υπέρ της συνταγματικότητας της εν λόγω νομοθετικής πρόβλεψης τάχθηκε ο Άρειος Πάγος δικαιώνοντας μητέρα η οποία ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει το ανήλικο παιδί τους.

Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου έκαναν χρήση του άρθρου 651 παράγραφος 1 του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει:

« Ένας διαδικός χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για την διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί».
 
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι συνταγματική και απέρριψαν τον ισχυρισμό του πατέρα ότι παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαστικής προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v