Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τις προς ώρας πληροφορίες, ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών κατά 30 δισ. Το αίτημα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, πράγμα που αναγνώρισε με επιστολή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

  • Ant1
Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να ανοίγουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τις προς ώρας πληροφορίες, ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών κατά 30 δισ.

Το αίτημα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, πράγμα που αναγνώρισε με επιστολή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτείνει, μάλιστα, διακράτηση για επτά χρόνια από τους ιδιώτες των ομολόγων που κατέχουν και λήγουν τώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γερμανία αποσαφηνίζει τους όρους που θέτει για νέα οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, δηλώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για μια επταετία. Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους ομολόγους της Ευρωζώνης αναφέρει πως «για να τεθούν σε κυκλοφορία τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν χρειάζεται επιμήκυνση επτά ετών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ, η συμμετοχή των τραπεζών και επενδυτικών ταμείων πρέπει να επιτρέψει «μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των επενδυτών», θέση που αποτελεί απαίτηση από τη γερμανική πλειοψηφία.

Τα χαρτιά της άνοιξε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και επικρατέστερη για τη θέση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμφωνεί με μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ο Γερμανός επικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου κόντρα στην Άνγκελα Μέρκελ.

Πυρά κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε, παράλληλα, ο επικεφαλής των Πράσινων ευρωβουλευτών, ενώ θερμό επεισόδιο είχαμε στο Στρασβούργο μεταξύ του επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι εμφανίστηκε θετικός σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με τη μετακύλιση των ομολόγων των ιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v