Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας στο πλαίσιο του ημερήσιου προγράμματος ολυμπιακής ημέρας "1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες… Αθήνα 6 Απριλίου 1896" υποδέχτηκε μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας.

Αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝΟΑ), στο πλαίσιο του ημερήσιου προγράμματος ολυμπιακής ημέρας, "1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες… Αθήνα 6 Απριλίου 1896", υποδέχτηκε στις 12 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας, αθλητές και Ολυμπιονίκες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Η ακαδημία, αποσκοπώντας στη διάδοση της αθλητικής και ολυμπιακής παιδείας σε όλη την επικράτεια, στοχεύει στην καθιέρωση του προγράμματος αυτού σε ετήσια βάση. Χορηγός της πρωτοβουλίας είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η αναβίωση της ιστορίας των πρώτων αγώνων μέσα από την υποκριτική, τον χορό και τη ζωγραφική. Το πρώτο μέρος της παρουσίασης ανέλαβε ο Αλέξης Κωστάλας και στη συνέχεια ο Γιάννης Ζουγανέλης πήρε τη σκυτάλη ξεσηκώνοντας τους μαθητές και το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Περισσότεροι από 7.000 μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικού περιεχομένου θέαμα, το οποίο αναδείκνυε δημιουργικά τις αξίες του Ολυμπισμού. Την ιστορία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων αφηγήθηκε στο κοινό, στους μαθητές, στους αθλητές και στους Ολυμπιονίκες η ηθοποιός και Εστιάδα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Νεφέλη Μαϊστράλη. Η χορογράφος της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Άρτεμις Ιγνατίου αναβίωσε, μέσα από τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της, την ιστορία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον ολυμπιακό ύμνο τραγούδησε η χορωδία της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον γύρο του σταδίου από μαθητές, αθλητές και Ολυμπιονίκες. Στον τερματισμό, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, κ. Ισίδωρος Κούβελος, έκανε απονομή διπλωμάτων στους μαθητές. Στη συνέχεια, οι μαθητές κατευθύνθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκφρασης και υπό την επίβλεψη των ζωγράφων Ειρήνης Μπογδάνου και Άννας Μαΐλη αποτύπωσαν σε ζωγραφιές τα μηνύματα που αποκόμισαν από το πρόγραμμα που παρακολούθησαν και στο οποίο συμμετείχαν, ενώ παράλληλα διασκέδασαν με Face Painting.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ, ο διευθυντής φυσικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ κ. Στέλιος Δασκαλάκης, η δ/ντρια εταιρικής επικοινωνίας της ΟΠΑΠ Α.Ε., κ. Αντωνία Φιλιππίδου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, κ. Ελένη Τσαλδάρη, ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, κ. Νίκος Καραχάλιος, οι Ολυμπιονίκες Γιώργος Σιγάλας, Δημοσθένης Ταμπάκος, Σοφία Μπεκατώρου, Κώστας Θάνος, Μαρία Γεωργάτου και Πηγή Δεβετζή και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Βασίλης Κολάρος και Μαρία Πολύζου. Παρευρέθηκαν επίσης, οι κ. Γιώργος Λιβέρης και Γιώργος Ανδρεάδης της Εθνικής Ένωσης των Ελλήνων Ολυμπιονικών, καθώς και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Τα κείμενα έγραψαν η Ιλεάνα Κλοκώνη και ο Βασίλης Καϊμακάμης, τη μουσική συνέθεσε ο Φίλιππος Τσαλαχούρας και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Τον Σπύρο Λούη υποδύθηκε ο Κώτσος Μενέλαος.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας ήταν η εταιρία Politics GlobalCom.

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας ανανέωσε το ραντεβού της με τους μαθητές και το κοινό για το επόμενο έτος στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να ζήσουν ξανά την εμπειρία της αναβίωσης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v