Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: 8ο Ιστορικό Επιστημονικό Συνέδριο

Την 2 και 3 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Κέρκυρας.

Alpha Bank: 8ο Ιστορικό Επιστημονικό Συνέδριο
Την 2 και 3 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Κέρκυρας και είχε ως θέμα “Κοινωνία και πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο συμμετείχαν 20 Ιστορικοί από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και από εξειδικευμένα Ινστιτούτα της Γαλλίας, Αγγλίας και Γερμανίας. Την ευθύνη της διοργανώσεως είχαν οι κ.κ. Nathalie Clayer, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, Τάσος Αναστασιάδης, μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και Κώστας Κωστής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της Alpha Bank.

Σημειώνεται, ότι η επιλογή της θεματικής του συνεδρίου είχε ως σκοπό τη μελέτη των διαδικασιών εκσυγχρονισμού στις χώρες των Βαλκανίων, ένα θέμα το οποίο πλην της ιστορικής διαστάσεώς του, διατηρεί πάντοτε έναν εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνεται, στη διάρκεια του συνεδρίου εξετάσθηκαν διαδοχικά τα προβλήματα που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος στις διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, ο ρόλος των πολιτικών ελίτ, τα ζητήματα της πολιτικής κουλτούρας, η συγκρότηση του μοναρχικού θεσμού και, ακόμη, οι σχέσεις πολιτικής συμπεριφοράς και εγγραμματοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v