Θέμα στην Guardian το κόψιμο της «Στιγμής της Αλήθειας»

Ως ένα μοναδικό φαινόμενο χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» τη διακοπή του προγράμματος του ΑΝΤ1 «Η Στιγμή της Αλήθειας» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με εκτενές ρεπορτάζ, η εφημερίδα τονίζει πως το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΑΝΤ1 TV κ. Γιώργου Λεβέντη, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζονται δι

  • Ant1
Θέμα στην Guardian το κόψιμο της «Στιγμής της Αλήθειας»

Ως ένα μοναδικό φαινόμενο χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» τη διακοπή του προγράμματος του ΑΝΤ1 «Η Στιγμή της Αλήθειας» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με εκτενές ρεπορτάζ, η εφημερίδα τονίζει πως το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΑΝΤ1 TV κ. Γιώργου Λεβέντη, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζονται διάφορες νομικές οδοί, ακόμη και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης, «πρόκειται για ένα δημοφιλές πρόγραμμα που προβάλλεται σε 30 χώρες», κάτι που επιβεβαιώνει και ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Σύμφωνα με την «Guardian», η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ποτέ εκδώσει κρίσεις πάνω στο περιεχόμενο τηλεοπτικών εκπομπών, μια αρμοδιότητα που προτιμά να αφήνει στους ανά χώρα ρυθμιστές.

Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας του συγκεκριμένου format «Shine Reveille» δήλωσε πως το εν λόγω πρόγραμμα «έχει παίξει σε 30 χώρες παγκοσμίως και η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική. Το σκεπτικό της εκπομπής είναι απλό, αλλά εκ φύσεως αμφιλεγόμενο. Επομένως, εμείς εργαζόμαστε σε στενή επαφή με τους συνεργάτες μας και τους διαγωνιζόμενους, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η εκπομπή παράγεται και μεταδίδεται υπεύθυνα».

Ο ίδιος ο δημιουργός της εκπομπής και στέλεχος της αμερικανικής τηλεόρασης Χάουαρντ Σουλτς, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, απέστειλε επιστολή στο ΕΣΡ, εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να ανακληθεί το «κόψιμο» της εκπομπής. Μάλιστα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Σουλτς επικαλείται και τα λόγια του Αποστόλου Ιωάννη από την Καινή Διαθήκη: «Η Αλήθεια απελευθερώνει τους ανθρώπους».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον κ. Λεβέντη, ο ΑΝΤ1 δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί με την απόφαση και να αποσύρει την εκπομπή, προκειμένου να αποφύγει τυχόν περαιτέρω συνέπειες, πέραν των παράλογα υπέρογκων προστίμων που ήδη είχαν επιβληθεί. Ωστόσο, ο δρόμος της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια παραμένει ανοιχτός.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε ανακοίνωσή της στις 9 Ιουνίου η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) έκανε λόγο για «οριακής νομιμότητας» απόφαση, η οποία «άγει σε παράλογα αποτελέσματα που ακυρώνουν τον πυρήνα του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης». «Στις μέρες μας, σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΙΤΗΣΕΕ, η ελευθερία επιλογής του πολίτη στο τι θα διαβάσει, τι θα ακούσει και τι θα δει, δεν έχουν ανάγκη προληπτικής κηδεμόνευσης και μάλιστα από κρατικές αρχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v