Διεθνής καταδίκη της δολοφονίας του σεΐχη Γιασίν

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορηματικά καταδίκασαν τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν κι εξέφρασαν την αγωνία τους για κλιμάκωση της τρομοκρατικής απειλής. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολιτικοί στο Ισραήλ για τη σκοπιμότητα της ενέργειας.

Διεθνής καταδίκη της δολοφονίας του σεΐχη Γιασίν
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν κι εξέφρασαν την αγωνία τους για την κλιμάκωση της τρομοκρατικής απειλής. Παράλληλα, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολιτικοί στο Ισραήλ όσον αφορά τη σκοπιμότητα της ενέργειας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο χαρακτήρισε ”απαράδεκτη” τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν από τον ισραηλινό στρατό. ”Είναι απαράδεκτη ενέργεια. Είναι αδικαιολόγητη και είναι απίθανο να επιτύχει το στόχο της” τόνισε ο Στρο προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Βρετανία καταδικάζει την ενέργεια.

Και η Γαλλία ”καταδικάζει την ενέργεια κατά του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν”, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε καταδικάσει τη δολοφονία Γιασίν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

”Η Γαλλία καταδικάζει την ενέργεια εναντίον του σεΐχη Γιασίν, όπως καταδικάζει πάντοτε επί της αρχής κάθε παράνομη εκτέλεση, που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο Ερβέ Λαντσού.

”Πολύ πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία”, χαρακτήρισε τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς εξέφρασε τον φόβο ότι η εξόντωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση της τρομοκρατικής απειλής, και στην Ευρώπη.

”Φοβάμαι ότι αυτό θα έχει πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην παλαιστινο-ισραηλινή διένεξη. Φοβάμαι ότι η τρομοκρατική απειλή εναντίον άλλων χωρών, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκών, θα κλιμακωθεί”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς, πριν από τη συνεδρίαση των υπ. Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος αποφάσισε να μην συμμετάσχει στους εορτασμούς που οργανώνονται από το Ισραήλ για την 25η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Στο Αμμάν ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Φαϊσάλ αλ Φάγεζ καταδίκασε με δριμύτητα τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν, χαρακτηρίζοντάς την ”αποτρόπαιο έγκλημα”, ενώ και το Ιράν την καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι ”η ενέργεια αυτή δείχνει επίσης ότι το Ισραήλ είναι εχθρός του κάθε Παλαιστινίου.”

Την ίδια ώρα διχασμένοι εμφανίζονται οι πολιτικοί στο Ισραήλ όσον αφορά τη σκοπιμότητα της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς. Τα ”γεράκια” εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ενέργεια αυτή, ενώ οι υποστηρικτές της πολιτικής προσέγγισης με την παλαιστινιακή πλευρά εκφράζουν αμφιβολίες για τα οφέλη που θα έχει το Ισραήλ από αυτή την επίθεση.

Ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ότι τα χέρια του Γιασίν ήταν βαμμένα με το αίμα εκατοντάδων Ισραηλινών και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς θα συνεχισθεί, ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Ισραελ Κατζ, δήλωσε: ”Εξουδετερώσαμε τον δικό μας Μπιν Λάντεν”.

Ωστόσο ο υπουργός Βιομηχανίας, Γιόζεφ Παρίτζκι, του φιλελεύθερου κόμματος Σινούι, δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά ως προς το εάν το κόστος αυτής της ενέργειας δεν θα είναι μεγαλύτερο της ωφέλειας που θα προκύψει. Και ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Εφρέμ Σνεχ, συμπλήρωσε ότι ”η δολοφονία του Γιασίν θα επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ”Χαμαστάν” στη Λωρίδα της Γάζας”.

Η κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή παραμένει έκρυθμη. Ενας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που κάλυπτε συγκρούσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, πυροβολήθηκε θανάσιμα σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Ο Μοχάμεντ Αμπού Χαλίμεχ, 22 ετών, που εργαζόταν για το ραδιοσταθμό Αλ-Νατζάχ, πυροβολήθηκε στο στομάχι όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που τους έριχναν πέτρες, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στις δυσοίωνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και όλοι αναμένουν με αγωνία τις επιπτώσεις. Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ραμαντάν Σάλαχ, προειδοποίησε ήδη ότι οι Αραβες ηγέτες θα ανατραπούν αν δεν υπερασπιστούν τους Παλαιστινίους μετά τη δολοφονία Γιασίν.

”Λέμε καθαρά σε αυτούς τους ηγέτες: Αν δεν αφήσετε κατά μέρος τη σιωπή σας και δεν υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό, η τύχη των θρόνων σας από τα ίδια τα χέρια των λαών σας δεν θα είναι καλύτερη από εκείνη της αναπηρικής καρέκλας του σεΐχη Γιασίν” τόνισε ο Σάλαχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v