Ισλαμιστές πίσω από το μακελειό της Μαδρίτης;

Στους 190 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και σε πάνω από 1.200 οι τραυματίες, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι φήμες σχετικά με τους υπαίτιους της πιο αιματηρής επίθεσης των τελευταίων 15 χρόνων στην Ευρώπη, ύστερα από την ανακάλυψη ενός βαν κοντά στον τόπο της τραγωδίας με κασέτες που περιέχουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Ισλαμιστές πίσω από το μακελειό της Μαδρίτης;
Στους 190 έχει ”ανέβει” πλέον ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.200.

Την ίδια στιγμή, ”φουντώνουν” οι φήμες για τους υπαίτιους της τραγωδίας, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι κοντά στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ένα βαν με πυροκροτητές και κασέτες με αποσπάσματα από το Κοράνι στα αραβικά.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC αναμετάδωσε είδηση από καναδικό site, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη για την επίθεση αναλάμβανε μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα ”Λιοντάρια του Αλ-Μουφριντούν.

Σύμφωνα με το BBC, το site αναφέρει ακόμη ότι η οργάνωση σχηματίστηκε από Μαροκινούς, Αλγερινούς και Τυνήσιους.

Εξάλλου, αραβόφωνη εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει επιστολή από την οργάνωση Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στις 8:35 π.μ., ώρα Ελλάδος (7:35 ώρα Ισπανίας) όταν σειρά διαδοχικών εκρήξεων κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού της Ατότσα, σημείο συνάντησης αρκετών γραμμών του μετρό και των αστικών συγκοινωνιών και σταθμό υπεραστικών συγκοινωνιών, και τους σταθμούς Σάντα Εουχένια και Ελ Πόθο.

Η υπουργός Υγείας και Κατανάλωσης Άννα Παστόρ, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 182 και ότι οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.200, ενώ δικαστικές πηγές στην Ατότσα τόνισαν ότι τα θύματα έφθασαν τα 190 άτομa και οι τραυματίες τα 1.247 άτομα.

Το χάος και ο πανικός κυριάρχησαν στη Μαδρίτη, ενώ η κίνηση των ασθενοφόρων και των συνεργείων διάσωσης οδήγησε σε διακοπή της κυκλοφορίας εντείνοντας τη σύγχυση.

Οι σωροί των νεκρών και τα διαμελισμένα σώματα μεταφέρθηκαν στους χώρους της διεθνούς έκθεσης της Μαδρίτης, ενώ ιατροί και δωρητές αίματος πλημμύρισαν τα νοσοκομεία της πόλης για να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους.

Συγκεκριμένα, τρεις βόμβες εξερράγησαν στον σταθμό της Ατότσα, τέσσερις στον κοντινό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, δύο στον σταθμό Ελ Πόθο και μια στον σταθμό Σαντα Εουχένια.

Οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει επίσης άλλες τρεις βόμβες – παγίδα, που ήταν έτοιμες να εκραγούν όταν θα έφθαναν τα συνεργεία διάσωσης, προκαλώντας δεκάδες θυμάτων ανάμεσα σε πυροσβέστες και νοσοκόμους, με στόχο την παράλυση των προσπαθειών διάσωσης.

Οι τρεις αυτές βόμβες εξουδετερώθηκαν όμως από πυροτεχνουργούς, που ανατίναξαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο χώρος της διεθνούς έκθεσης της Μαδρίτης στο ”Πάρκο Εκθέσεων Χουάν Κάρλς ο Α’” μετατράπηκε στο μεγαλύτερο νεκροτομείο της Ευρώπης, τόνισε συγγενής θύματος στην El Pais, αφού στο 6ο Περίπτερο της έκθεσης έχουν μεταφερθεί οι σωροί των νεκρών και τα διαμελισμένα μέλη τους για να αναγνωριστούν από τους συγγενείς.

Οι ισπανικές αρχές έθεσαν στη διάθεση των συγγενών των θυμάτων 40 ψυχολόγους και ψυχιάτρους για να τους συνοδεύουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης.

Ο ιατρικός σύλλογος της Μαδρίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το μεγάλο αριθμό των ιατρών που έσπευσαν ως εθελοντές στα νοσοκομεία της πόλης για να βοηθήσουν στην περίθαλψη των τραυματιών και τους δεκάδες ψυχολόγους που παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις της διεθνούς έκθεσης, για να παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη σε τραυματίες και συγγενείς θυμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Άνχελ Αθέμπες είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν έργο της ΕΤΑ, η οποία ”κατάφερε να πετύχει τον στόχο της”.

Ο κ. Αθέμπες απέκλεισε κατηγορηματικά την υπόθεση να ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις οι ισλαμικές οργανώσεις.

”Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι η ΕΤΑ, αλλά θα το πληρώσουν πολύ ακριβά”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθέμπες υπογράμμισε ότι η ισπανική αστυνομία είχε ενδείξεις ότι η ΕΤΑ προετοίμαζε σημαντικές απόπειρες στη Μαδρίτη από το 1999, όταν το στρατιωτικό σώμα Γκουάρντια Θιβίλ είχε ανακαλύψει σε κρησφύγετο της οργάνωσης κοντά στην ισπανική πρωτεύουσα 1.688 κιλά εκρηκτικών, αλλά και από την ανακάλυψη σε άλλο κρησφύγετο κοντά στη Μαδρίτη άλλων 536 κιλών εκρηκτικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι κάθε σύνδεση των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων με τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, αποπροσανατολίζει την αναζήτηση των πραγματικών υπεύθυνων.

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος συγκαλώντας παράλληλα μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για αύριο Παρασκευή στις 19.00 μ.μ. σε όλες τις ισπανικές πόλεις με το σύνθημα ”Με τα θύματα, το Σύνταγμα και την ήττα της τρομοκρατίας”.

Η τοπική κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, που κατηγορείται από τη Μαδρίτη ότι ”ανέχεται” την ΕΤΑ, ζήτησε από τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της τρομοκρατίας που θα πραγματοποιηθούν σε όλους της δήμους της Χώρας των Βάσκων σήμερα στις 20.00 μ.μ. χωρίς όμως ”να διατυπώνουν συνθήματα και ανακοινώσεις”.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και ο Δήμος της Βαρκελώνης κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης, Ροντρίκο Σιμάνκας, που ήταν ο πρώτος πολιτικός που έφθασε στο σταθμό της Ατότσα, αποδοκιμάστηκε έντονα από το πλήθος, που κατηγορούσε τους σοσιαλιστές ότι συνεργάζονται στην κυβέρνηση της Καταλονίας με κόμμα που έκλεισε ανακωχή με την ΕΤΑ στην Καταλονία.

Το ίδιο πλήθος αποδοκίμασε λίγα λεπτά αργότερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ροντιγκό Ράτο αποκαλώντας τον ”δολοφόνο”.

O Ρ. Ράτο, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο Ρ. Σιμάνκας, και όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί εκπρόσωποι, αποδοκιμάστηκαν αυθόρμητα αργότερα από το συγκεντρωμένο πλήθος στη κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, όταν προσπάθησαν να παρέμβουν σε εκδήλωση, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτικοί αποχώρησαν από την εκδήλωση με την προστασία της αστυνομίας έως τη στιγμή που ηρέμησαν τα πνεύματα, διαμέσου της διατήρησης ενός λεπτού σιγής για τα θύματα.

Οι πολιτικοί υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους ότι οι αποδοκιμασίες δεν είχαν προσωπικό χαρακτήρα και ότι αποτελούν τον άμεσο καρπό της λύπης και του θυμού των πολιτών μπροστά στην αδυναμία των κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών να αποτρέψουν την τραγωδία.

Ο Γκασπάρ Γιαμαθάρες, ηγέτης της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς τόνισε ότι με πόνο και δάκρυα ο ισπανικός λαός θα ψηφίσει την Κυριακή για να καταστρέψει τις προσπάθειες της ΕΤΑ να διαλύσει τη δημοκρατία, αποκαλώντας ”βάρβαρους ναζί” τους τρομοκράτες.

Πολιτικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων, όπως το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα Sozialista Abertzaleak, τόνισαν ότι από τη στιγμή που κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι κατηγορίες εναντίον της ΕΤΑ αυξάνουν απλώς τον φόβο στη Χώρα των Βάσκων και τη σύγχυση στην υπόλοιπη χώρα.

Το πολιτικά κόμματα διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία για σήμερα, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, υποστηρίζοντας την ”ενότητα της δημοκρατίας εναντίον της τρομοκρατίας”.

Οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν από το Ευρωκοινοβούλιο να ανακηρύξει την σημερινή ημέρα 11 Μαρτίου ως ”Μέρα των Θυμάτων της Τρομοκρατίας”.

Οι Εργατικές Επιτροής CC.OO και η UGT, οι δύο μεγαλύτερες ισπανικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, θα πραγματοποιήσουν δεκαπεντάλεπτη στάση εργασίας αύριο στις 12.00 π.μ. ως απάντηση στην ωμή βία της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοκρατικού συστήματος.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος ο Α’ θα απευθύνει μήνυμα αργά το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αυλής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της πόλης σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ο Χεσούς Χατέγ, πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων Confederación Española de Hoteles y Apartamentos Turísticos, ανακοίνωσε ότι τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης είναι ανοικτά για τους συγγενείς των θυμάτων και όσους έχουν άμεση ανάγκη διαμονής εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, δημιουργώντας ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για άμεση και αποτελεσματική βοήθεια.

Η υπηρεσία Άμεσης Βοήθειας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 4.000 κλήσεις από άτομα που ζητούσαν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.

Τα συλληπητήρια τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ, ο πρόεδρος της Ιταλίας Τσιάμπι, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο ΣΤ΄, ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο πρίγκιπας Σαλμάν της Σ. Αραβίας, ο σουλτάνος του Μπαχρέιν και ο πρόεδρος Μποτς, που εγγυήθηκε την ήττα της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς ενισχύεται η υπόθεση ότι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις δεν βρίσκεται η ΕΤΑ, αλλά οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, τόνισε ο Μάριο Σάεθ, χρηματιστής της Popular Bolsa, που ελέγχεται από τον ισπανικό τραπεζικό κολοσσό Banco Popular.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοντόβαρ ανακοίνωσε την αναβολή της πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας του ”Κακή εκπαίδευση”, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στη Βαρκελώνη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συγγενείς των θυμάτων.

Η πρεμιέρα της ταινίας είναι διεθνής, ενώ η ”Κακή εκπαίδευση” θα ανοίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ισπανία, με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης εναντίον της ΕΤΑ.

H γαλλική αστυνομία ελέγχει από νωρίς το πρωί όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα που περνούν τα γαλλο-ισπανικά σύνορα, δημιουργώντας μεγάλες ουρές στους αυτοκινητοδρόμους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικόλας Σαρκοζί απέστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον Ισπανό ομόλογό του, προσφέροντας την πλήρη συνεργασία των γαλλικών αστυνομικών αρχών για την αναζήτηση των ενόχων.

Η αστυνομία του Λονδίνου διέψευσε τις φήμες της χρηματιστηριακής αγοράς για την ύπαρξη βόμβας στο κεντρικό σταθμό του Βατερλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v