Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκές με τα Ολυμπιακά Εργα

Διαβεβαιώσεις πως η κατασκευή του ”σκέπαστρου Καλατράβα” στο Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων έδωσε, ο Τ. Χυτήρης. Ωστόσο, δυστοκίες εντοπίζονται στην ολοκλήρωση του έργου του Κολυμβητηρίου, αλλά και της Μαραθώνιας Διαδρομής, λόγω προβλημάτων με κατασκευαστικές εταιρίες

Εμπλοκές με τα Ολυμπιακά Εργα
Διαβεβαιώσεις πως η κατασκευή του ”σκέπαστρου Καλατράβα” στο Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη.

Ωστόσο, εντοπίζονται δυστοκίες στην ολοκλήρωση του έργου του Κολυμβητηρίου, αλλά και της Μαραθώνιας Διαδρομής, λόγω προβλημάτων με κατασκευαστικές εταιρίες.

Η επιτροπή εξέτασε τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας, ενόψει και της άφιξης των 130 ”αθανάτων” της ΔΟΕ και του προέδρου της Ζακ Ρογκ στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ”δν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει στέγαστρο, γιατί το στέγαστρο είναι εκεί”, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις προσαρμογές (overlays).

Ωστόσο, η πρόεδρος του ”Αθήνα 2004”, Γιάννα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, απευθυνόμενη προς τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής και επικαλούμενη τις ανησυχίες της ΔΟΕ, ζήτησε να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις για τα χρονοδιαγραμμάτα των έργων που αφορούν το ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα το σκέπαστρο Καλατράβα και τη σκεπή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, για το οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου έχει εκφράσει τις ανησυχίες της.



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, μιλώντας στο BBC, τόνισε ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το σκέπαστρο Καλατράβα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

Πρόσθεσε, μάλιστα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι ”ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πότε και πώς θα μεταφερθούν οι αψίδες από χώρο γύρω από το Στάδιο, για να τοποθετηθούν στην τελική τους θέση”.

Πάντως, ο κ. Οσβαλντ δεν παραλείπει να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι οι ”Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία με ή χωρίς το θόλο”.

Για το κολυμβητήριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος, ”υπάρχει ένα πρόβλημα με τη στέγη του, διότι ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία εφαρμογής μίας τεχνικής λύσης που είχε επιλεγεί”.

”Εντός των προσεχών ημερών θα καταλήξουμε στην επιλογή μιας άλλης εφικτής λύσης, η οποία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο ή στην εφαρμογή μίας εναλλακτικής μεθόδου, η οποία μας επιτρέπει να έχουμε τη σκίαση που απαιτεί η τηλεόραση για να μεταδώσει μία άψογη εικόνα σε όλο τον κόσμο’’, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, το πρόβλημα με το στέγαστρο στο Κολυμβητήριο, αναμένεται να λυθεί στο πλαίσιο της Ομάδας Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ), αλλά το πιθανότερο είναι να βρεθεί νέος ανάδοχος μετά τις εκλογές, μετά την ξαφνική αποχώρηση του μέχρι χθες αναδόχου, ήτοι Ιντρακόμ Κατασκευές, ΔΙΕΚΑΤ, Μοχλός.



Σημειώνεται στο τηλεγράφημα πως οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις επηρεάζουν και τα άλλα εργοτάξια που δουλεύουν. Επιπλέον, η καθυστέρηση του σκεπάστρου Καλατράβα επηρεάζει και τις δοκιμές για την Τελετή Εναρξης, δηλαδή την κρίσιμη πρώτη εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φύγει από την Αθήνα, όπως έχουν υποστηρίξει στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Για το πρόβλημα της Μαραθώνιας Διαδρομής, με την καθυστέρηση που έχουν τα έργα στη Λεωφόρο Μαραθώνος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου επανέλαβε στη συνεδρίαση ότι έχει βρει τη νομική λύση, ώστε να κηρυχθεί έκπτωτη η κατασκεαστική εταιρία που είχε αναλάβει το έργο και αυτό να συνεχιστεί με πολύ καλύτερους όρους.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο δεν συμφωνεί με την αποπομπή του.

Σημειωτέον πως εργολάβος του έργου είναι η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης.

Για το πρόβλημα με την κατασκευή των υποσταθμών της ΔΕΗ στον Κορυδαλλό και τα Βριλήσσια δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, ενώ για το θέμα του προαστιακού και του τραμ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών ώστε να υπάρξουν πρόσθετες απαντήσεις.

Η συνεδρίαση της διυπουργικής ήταν η τελευταία υπό την παρούσα κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής και ειδικά την Γιάννα Αγγελοπούλου και τον Ε.Βενιζέλο, αναφέρθηκε στη σημασία της ολυμπιακής προετοιμασίας για τη χώρα, αλλά και στην πετυχημένη λειτουργία της ΔΕΣΟΠ, η οποία συγκροτήθηκε το Μάιο του 2000 και στις 56 συνεδριάσεις της έλαβε περίπου 300 αποφάσεις, που υλοποιήθηκαν με μέριμνα όλων των φορέων.

Εξάλλου, με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί αλλά και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις καθυστερήσεις που υπάρχουν για την έγκαιρη κατασκευή του σκέπαστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, η κατασκευάστρια κοινοπραξία Ακτωρ ΑΤΕ - Αθηνά ΑΤΕ -Θεμελιοδομή δηλώνει ότι ”τα όποια προβλήματα έχουν μέχρι σήμερα ανακύψει αντιμετωπίστηκαν με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνουν το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, που δεν θα επέτρεπαν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου’’.

Στην ανακοίνωση η κοινοπραξία αναφέρει ότι η ”κατασκευή του έργου είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα σύντομο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης”, ενώ για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σχετικά με το υπέδαφος του Νοτιοανατολικού βάθρου, επισημαίνει ότι ”ούτε σημαντικά ήταν ούτε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστούν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v