Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναίρεση απόφασης για Πόρτο Καρράς από Άρειο Πάγο

Σε αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δεν έκανε δεκτή αγωγή εκπροσώπου της Κοινότητας Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, προχώρησε ο Άρειος Πάγος.

Αναίρεση απόφασης για Πόρτο Καρράς από Άρειο Πάγο
Σε αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δεν έκανε δεκτή αγωγή εκπροσώπου της Κοινότητας Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, προχώρησε ο Άρειος Πάγος.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, ζητούσε να ακυρωθεί η ανταλλαγή εκτάσεων που έγινε το 1967 με την εταιρία Πόρτο-Καρράς.

Ειδικότερα, το έτος 1967 με συμβόλαιο μεταξύ της κοινότητας Νέου Μαρμαρά και εταιρίας την οποία στη συνέχεια υποκατέστησε η ανώνυμη εταιρία Πόρτο-Καρράς, έγινε ανταλλαγή εκτάσεων.

Η κοινότητα, αντάλλαξε παραλιακές (και δασικές) εκτάσεις 850 στρεμμάτων, με βραχώδη έκταση 4.500 στρεμμάτων της εν λόγω εταιρίας.

Το έτος 1976 η κοινότητα κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της ανταλλαγής για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί, όπως αναφέρεται, κακώς κρίθηκε η ανταλλαγή ισάξια οικονομικά και δεύτερον, γιατί ήταν προϊόν απειλών του τότε (1967) υπουργού Βορείου Ελλάδος προς τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέου Μαρμαρά.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δεν είχε δικαιώσει την επίμαχη κοινότητα, καθώς έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση είναι εντελώς ελλιπής και ανεπαρκής.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι η ανταλλαγή της έκτασης έγινε ύστερα από έντονες απειλές που ασκήθηκαν από τον τότε υπουργό Βορείου Ελλάδος της δικτατορικής κυβέρνησης.

Οι απειλές αυτές, προκάλεσαν στα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου ”σπουδαίο φόβο για τη ζωή, τη σωματική τους ακεραιότητα και την ελευθερία τους, αγαθά που σε οποιαδήποτε στιγμή μπορούσε να αποστερήσει το τότε δικτατορικό καθεστώς”.

Τελικώς, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και την ανέπεμψε και πάλι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης για να εξετάσει και πάλι αν επιβεβαιώνονται οι απειλές που επικαλείται ο Δήμος και αν, κατόπιν αυτού, είναι έγκυρη ή όχι η συμβολαιογραφική πράξη της ανταλλαγής των εκτάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v