Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα σε Jumbo - Carrefour από τη Νομ. Πειραιά

Στην επιβολή υψηλότατων προστίμων που το συνολικό τους ύψος ανέρχεται στα 336.500 € προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά σε βάρος 14 επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων το Jumbo και το Carrefour.

Πρόστιμα σε Jumbo - Carrefour από τη Νομ. Πειραιά
Στην επιβολή υψηλότατων προστίμων που το συνολικό τους ύψος ανέρχεται στα 336.500 € προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά σε βάρος 14 επιχειρήσεων, οι οποίες μετά από ελέγχους υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή διαπιστώθηκε να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ 15523/2006).

Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως διάθεση στην αγορά προϊόντων χωρίς ενδείξεις, προϊόντων με περασμένη ημερομηνία ανάλωσης, προϊόντων που κρίθηκαν από το Χημείο του Κράτους Μη Κανονικά γιατί παραπλανούν τον καταναλωτή και προϊόντων που κρίθηκαν από το Χημείο του Κράτους Μη Κανονικά – Μη ασφαλή αποκλειόμενα της κατανάλωσης.

Ο πέλεκυς έπεσε ιδιαίτερα βαρύς στις εταιρείες ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και JUMBO AE. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν 180.000 € και 100.000 € αντίστοιχα, καθώς στη μεν πρώτη διαπιστώθηκε σε τρία υποκαταστήματά της η πώληση μεγάλου αριθμού προϊόντων χωρίς ενδείξεις (1488 τεμ.) και σ’ ένα εξ αυτών σημαντικού αριθμού προϊόντων (83 τεμ.) των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης, στη δε δεύτερη διαπιστώθηκε η διάθεση στην αγορά Μη Κανονικού – Μη ασφαλούς σύμφωνα με το Χημείο του Κράτους προϊόντος για μωρά (κουταλάκι).

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:

1. Τρία πρόστιμα συνολικού ύψους 180.000 € στην εταιρεία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, καθώς μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή σε υποκαταστήματά της στη Σαλαμίνα και στον Ρέντη διαπιστώθηκε η ύπαρξη καθ’ υποτροπή στα ράφια 1488 τεμ. διαφόρων προϊόντων που δεν έφεραν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενδείξεις και 83 τεμ. διαφόρων προϊόντων με περασμένη ημερομηνία ανάλωσης.

2. Πρόστιμο ύψους 100.000 € στην εταιρεία JUMBO AEE, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Χημείου του Κράτους μετά από δειγματοληψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή το προϊόν «Μαλακό κουτάλι – Soft spoon – Apple Baby» χρώματος σιέλ κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές παρασκευής με αποτέλεσμα να μεταφέρει κατά τη χρήση του στο τρόφιμο ξένες και επιβλαβείς για την υγεία του καταναλωτικού κοινού ουσίες

3. Πρόστιμο ύψους 15.000 € στην εταιρεία ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΡΑΦΤ ΦΟΥΝΤΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Χημείου του Κράτους μετά από δειγματοληψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή το προϊόν «Σοκολατάκια με γέμιση κακάο και αμύγδαλα Gioconda» (500 γρ. ημ. λήξης 1-8-2008) κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ αποκλειόμενης της διάθεσης του στην αγορά, καθώς διαπιστώθηκε σε αυτό η παρουσία αραχιδών (αλλεργιογόνο) χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

4. Πρόστιμο ύψους 10.000 € στην εταιρεία VIVARTIA ABEE, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Χημείου του Κράτους μετά από δειγματοληψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή το προϊόν «Τσουρέκι 7days home με μαστίχα και μαχλέπι» (400 γρ. ημ. ληξ. 5-6-2008) κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ διότι αν και στην επισήμανσή του δηλώνει ότι είναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ περιέχει συντηρητικό, σταθεροποιητές κλπ.

5. Πρόστιμο ύψους 6.000 € στην επιχείρηση σούπερ μάρκετ «LΙDLE EΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», καθώς κατά τη διάρκεια αγορανομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή σε υποκατάστημά της στην Δραπετσώνα, διαπιστώθηκε η είσπραξη υπερτιμήματος σε δύο οπωροκηπευτικά προϊόντα, με καπέλο στις τιμές από 0, 49 έως 0,51 € το κιλό.

6. Πρόστιμο ύψους 5.000 € στην εταιρεία DIA HELLAS AE, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε υποκατάστημά της που βρίσκεται στη Σαλαμίνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη στα ράφια 3 τεμ. διαφόρων προϊόντων των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης και άλλων 12 τεμ. που δεν έφεραν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ενδείξεις.

7. Πρόστιμο ύψους 5.000 € στην επιχείρηση του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ. ΚΕΚΚΟΥ, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Χημείου του Κράτους μετά από δειγματοληψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή το προϊόν «Μέλι Ανθέων 365» που προμήθευε στο λιανικό εμπόριο κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ επειδή πρόκειται για μέλι ζαχαροπλαστικής μόνο για μαγειρική και επομένως παραπλανά τον καταναλωτή.

8. Πρόστιμο ύψους 3.000 € στην εταιρεία ΠΕΝΤΕ ΑΕ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων του Χημείου του Κράτους μετά από δειγματοληψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή το προϊόν «Γαλαξίας τσουρέκι παραδοσιακό» κρίθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, διότι αν και στην επισήμανσή του δηλώνει ότι είναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ περιέχει προπιονικά ως συντηρητικό

9. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση «BAZAAR A.E.», καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε υποκατάστημά της που βρίσκεται στον Πειραιά διαπιστώθηκε είσπραξη υπερτιμήματος σε οπωροκηπευτικό προϊόν.

10. Πρόστιμο ύψους 2.000 € στην εταιρεία ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ ΑΕ, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε υποκατάστημά της που βρίσκεται στη Νίκαια διαπιστώθηκε η ύπαρξη στα ράφια 6 τεμ. αλεύρι των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης

11. Πρόστιμο ύψους 2.000 € στην εταιρεία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχου σε υποκατάστημά της που βρίσκεται στον Πειραιά διαπιστώθηκε η ύπαρξη στα ράφια 15 τεμ. διαφόρων προϊόντων των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης.
 
12. Πρόστιμο ύψους 2.000 € στο κατάστημα του ΚΟΚΚΟΤΗ Δ. ΚΩΣΤΑ, καθώς διέθετε προς κατανάλωση ηλιέλαιο το οποίο κρίθηκε από το Χημείο του Κράτους ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ως προς την περιεκτικότητά του σε λινολεϊκό οξύ.

13. Πρόστιμο ύψους 2.000 € στον περιπτεριούχο ΚΟΤΣΩΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του διαπιστώθηκε η πώληση 8 τεμαχίων διαφόρων προϊόντων με περασμένη ημερομηνία ανάλωσης.

14. Πρόστιμο ύψους 1.500 € στην επιχείρηση «ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε. – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ & ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ», καθώς σε έλεγχο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας, διαπιστώθηκε η πώληση είδους ρουχισμού σε τιμή προσφοράς, χωρίς να αναγράφεται η αρχική τιμή του προϊόντος.

Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πειραιά.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Στηρίζουμε την αγορά του τόπου μας και το έχουμε αποδείξει, όχι σε επίπεδο ρητορείας αλλά με την πολιτική μας πρακτική. Με τους διαρκείς ελέγχους μας και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, όπως η καμπάνια στήριξης του εμπορίου του ευρύτερου Πειραιά που ξεκινήσαμε πριν τις γιορτές, ενισχύουμε αισθητά την αξιοπιστία της, καλλιεργούμε κλίμα εμπιστοσύνης. Όσες όμως επιχειρήσεις λειτουργούν αθέμιτα και εις βάρος των καταναλωτών θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι, με υψηλά πρόστιμα και παραπομπές στη δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v