Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση Αλογοσκούφη στη Βουλή για την ΕΤΕ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε σήμερα στη Βουλή ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γ. Αλογοσκούφης, με αφορμή τη διάθεση ποσοστού 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε θεσμικούς επενδυτές.

Ερώτηση Αλογοσκούφη στη Βουλή για την ΕΤΕ
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομίας υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τη διάθεση ποσοστού 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε θεσμικούς επενδυτές.

Σημειώνεται πως ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ”η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε τη διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με συνοπτικές διαδικασίες. Μόλις χθες ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τελικά το 11% των μετοχών της τράπεζας, καθώς υποστηρίζει ότι υπήρξε υπερ-κάλυψη λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους ξένους επενδυτές”.

”Ωστόσο”, συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης, ”παρά την υπερκάλυψη, οι μετοχές διατέθηκαν στα 17,4 ευρώ, με έκπτωση 8,7% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου (προηγούμενη της ανακοίνωσης), που είχε διαμορφωθεί στα 19,06 ευρώ”.

Αυτό που επισήμανε ο συντονιστής της ΟΔΕ είναι ότι ”οι μετοχοποιήσεις όπως αυτή, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες που δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, δεν συνιστούν διαρθρωτικές αλλαγές.

Μόνο στόχο έχουν την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, ενώ, όταν υλοποιούνται με τέτοιες διαδικασίες, υπονομεύουν τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

Κατόπιν των προαναφερθέντων ο κ. Αλογοσκούφης απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, επισημαίνοντας τα εξής:

”1. Γιατί, ενώ υπήρξε υπερκάλυψη, τα μετατρέψιμα ομόλογα διατέθηκαν με τόσο μεγάλη έκπτωση, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή; Γιατί δεν περιορίστηκε το ποσό της διάθεσης στο 10%, ώστε να υπάρξει καλύτερη τιμή; Δεν συνιστά εκποίηση το γεγονός ότι λόγω της μεγάλης έκπτωσης το Δημόσιο και η ΔΕΚΑ απώλεσαν πάνω από 45 εκατ. ευρώ;

2. Τι προμήθειες πληρώθηκαν στις αναδόχους τράπεζες για τη διάθεση των μετοχών;

3. Έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάποια έρευνα σχετικά με την κερδοσκοπία επί της μετοχής της ΕΤΕ κατά τις τελευταίες πέντε εργάσιμες μέρες;

4. Τι απώλειες καταγράφει η ΔΕΚΑ από τη διάθεση των μετατρέψιμων ομολόγων σε τόσο χαμηλή τιμή σε σχέση με την αξία κτήσης τους;

5. Παρακαλείσθε να καταθέσετε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 § 1 του Κανονισμού, αναλυτικό κατάλογο όλων των αγοραστών, με τα σχετικά ποσά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v