Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα συνολικά 499.500 ευρώ σε 56 επιχειρήσεις

Πρόστιμα συνολικά 499.500 ευρώ σε 56 επιχειρήσεις για διακίνηση και εμπορία ακατάλληλων προϊόντων, επέβαλλε το τελευταίο εννεάμηνο η Νομαρχία Πειραιά.

Πρόστιμα συνολικά 499.500 ευρώ σε 56 επιχειρήσεις
Το τελευταίο εννεάμηνο και μετά τους ελέγχους των υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά επιβλήθηκαν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τα ακατάλληλα τρόφιμα και προϊόντα, πρόστιμα που αγγίζουν τις 500.000 € σε 56 επιχειρήσεις, οι οποίες παράλληλα παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Οι παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα αφορούσαν : 

* Οι 20 για δείγματα τροφίμων που κρίθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ σύμφωνα με τη νομοθεσία για διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα ως προς την σύσταση ή την επισήμανσή τους 
* Οι 12 για πώληση τροφίμων με παντελή απουσία ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα 
* Οι 11 για πώληση τροφίμων με παραπλανητική σήμανση (π.χ. διαφορετική χώρα προέλευσης από την πραγματική)
* Οι 5 για διάθεση προς κατανάλωση προϊόντων με παρελθούσα ημερομηνία ανάλωσης
* Οι 3 για δείγματα τροφίμων που κρίθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ σύμφωνα με τη νομοθεσία ως προς την σύσταση τους. Στις περιπτώσεις αυτές τα προϊόντα αποσύρθηκαν από την αγορά. 
* Οι 2 για διάθεση στην αγορά προϊόντων που δεν έφεραν ημερομηνία ανάλωσης 
* Οι 2 για προώθηση προς πώληση ακριβότερων ειδών έναντι των διατιμημένων
* Η 1 για διάθεση στην αγορά ελλιποβαρών σύμφωνα με την επισήμανσή τους προϊόντων

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης αγαθών προϊόντων όπως είναι σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων, καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, εστιατόρια, εισαγωγικές εταιρείες, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αναψυκτήρια, παντοπωλεία κλπ

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες μας συνεχίζουν την προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών με αμείωτους ρυθμούς και όπου και όποτε εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις» και πρόσθεσε «ο αγώνας μας ωστόσο για τον έλεγχο της αγοράς ήταν και παραμένει άνισος. Οι ελλείψεις των υπηρεσιών μας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα δεν μας επιτρέπει παρά να διενεργούμε δειγματοληπτικούς ελέγχους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση επιτέλους θα πρέπει να αντιληφθεί ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ούτε οι υπηρεσίες μας μπορούν να λειτουργήσουν και το κυριότερο δεν μπορεί να διασφαλιστεί η σύννομη λειτουργία της αγοράς».

****Ακολουθεί πίνακας με τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v