Στους 20 οι νεκροί στην Ιερουσαλήμ (update)

Τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο ΟΗΕ διέταξε να μεταφερθούν όλοι οι ξένοι υπήκοοι από τη Βαγδάτη στην Ιορδανία.

Στους 20 οι νεκροί στην Ιερουσαλήμ (update)
Τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο ΟΗΕ διέταξε να μεταφερθούν όλοι οι ξένοι υπήκοοι από τη Βαγδάτη στην Ιορδανία.

Ειδικότερα, ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη στο λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Ανατολική στη Δυτική Ιερουσαλήμ, είναι τουλάχιστον 20 νεκροί, ενώ αναφέρεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της εκρηξης επλήγησαν δύο λεωφορεία.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν τόσο η Τζιχάντ όσο και η Χαμάς, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τρία παιδιά.

Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Sergio Vieira de Mello, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, απ’ όπου καταγόταν ο de Mello, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.



Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδίκασε στο όνομα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ”ειδεχθή” επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαγδάτη εναντίον των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση εκφράζονται τα συλλυπητήρια της Ε.Ε. στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ η ιταλική προεδρία επαναλαμβάνει ότι στηρίζει πλήρως τα Ηνωμένα Εθνη και τη συμβολή τους στην ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επισήμανε ότι ”ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί”, προσθέτοντας ότι ”αυτοί οι δολοφόνοι δεν θα αποφασίσουν για την τύχη του Ιράκ”.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνων, Fred Eckhard, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, η οποία επιβραδύνει και τις προσπάθειες της αποστολής που βρίσκεται στο Ιράκ από τον Οργανισμό.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, σχολίασε ότι η επίθεση έγινε από πολύ βίαιους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι αυτό που κάνει ακόμη πιο προκλητική την επίθεση, είναι το γεγονός πως η αποστολή του ΟΗΕ βρισκόταν στη Βαγδάτη αποκλειστικά και μόνο για τη βοήθεια του ιρακινού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της έκρηξης ελάμβανε χώρα συνέντευξη Τύπου, την οποία παρακολουθούσαν αρκετοί δημοσιογράφοι.

Το κτίριο που στέγαζε το ξενοδοχείο Canal Hotel και εσχάτως χρησιμοποιούνταν από τον ΟΗΕ βρίσκεται στο κέντρο της Βαγδάτης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του πρώην αντιπροέδρου του καθεστώτος Χουσεΐν, Taha Yassin Ramadan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v