EE: Σήμερα οι αποφάσεις για Σύνταγμα-Μετανάστευση

Κονδύλι ύψους 140 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, για τη θωράκιση των συνόρων της Ευρώπης από τη λαθρομετανάστευση. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος, με βάση το ήδη διαμορφωθέν σχέδιο συμπερασμάτων, θα παρθούν σήμερα. Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη.

EE: Σήμερα οι αποφάσεις για Σύνταγμα-Μετανάστευση
Κονδύλι ύψους 140 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, για τη διαφύλαξη της μεθορίου της Ευρώπης από τη λαθρομετανάστευση. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος, με βάση το ήδη διαμορφωθέν σχέδιο συμπερασμάτων, θα παρθούν σήμερα. Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, εκτός από το προαναφερθέν ποσό των 140 εκατ. ευρώ, προβλέπονται ακόμη 250 εκατ. ευρώ για συνεργασίες με τρίτες χώρες σε τομείς σχετικούς με τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών επανεισδοχής, ενώ ο χρονικός ορίζοντας είναι μέχρι το 2006.

Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα της Ευρώπης, ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη. Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, θα παρουσιάσει το κείμενο της Συνθήκης και θα ακολουθήσει ένας γύρος τραπεζιού, όπου θα υπάρξουν ερωτήσεις και σχόλια στα οποία ο κ. Ντ’ Εστέν θα απαντήσει.

Στη συνέχεια οι ”15” θα λάβουν αποφάσεις για το πότε θα συνέλθει η Διακυβερνητική Διάσκεψη, κατά την οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας.

Στα πλαίσια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Κώστας Σημίτης, δήλωσε επί του θέματος ότι ”χρειάζεται αυτοί που πιστεύουμε σε μια Ευρώπη, η οποία έχει διαφορετική ομοσπονδιακή μορφή, να προχωρήσουμε γι’ αυτή με μικρά βήματα ή σταδιακά και δεν μπορούμε να πετύχουμε μια λύση τώρα για όλα τα θέματα. Ο συμβιβασμός αυτός ο οποίος περιέχεται στην πρόταση του κ. Ζισκάρ ντ’ Εστέν είναι ένας καλός συμβιβασμός”.

Από το μέτωπο των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές θα προσπαθήσουν σήμερα να περάσουν την ”κόκκινη γραμμή”, ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v