Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Διευκρινίσεις για κοπή δέντρων στη Μεγαλόπολη

Είναι παντελώς αναληθείς αναφορές που γίνονται ότι δήθεν η ΔΕΗ προχώρησε στο κόψιμο δέντρων για να κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο ή φωτοβολταϊκό πάρκο, αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιχείρηση.

ΔΕΗ:Διευκρινίσεις για κοπή δέντρων στη Μεγαλόπολη
Με αφορμή αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το κόψιμο μεγάλου αριθμού δέντρων από τη ΔΕΗ στην περιοχή της Μεγαλόπολης, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Είναι παντελώς αναληθείς αναφορές που γίνονται ότι δήθεν η ΔΕΗ προχώρησε στο κόψιμο δέντρων για να κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο ή φωτοβολταϊκό πάρκο.

Αντίθετα, η ΔΕΗ κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται από τη δασονομία για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών με τη φύτευση πολλών χιλιάδων δέντρων.
Συγκεκριμένα:

Τον Αύγουστο του 2007 οι πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο κατέκαψαν πολλές αποκατεστημένες περιοχές του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης (ΔΛΚΜ), όταν το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα πυρόσβεσής του είχαν αποδυθεί σε υπεράνθρωπη προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην περιοχή του νομού, δίνοντας έμφαση στην πυροπροστασία της Μεγαλόπολης και των γειτονικών χωριών. Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι αποκατεστημένες περιοχές στην εξωτερική απόθεση Θωκνίας (1.000 στρέμματα) και στην ανατολική εξωτερική Χωρεμίου (2.300 στρέμματα), με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της βλάστησης στο μεγαλύτερο μέρος της και την πρόκληση σημαντικών βλαβών στο υπόλοιπο.

Για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών η ΔΛΚΜ ακολουθεί τις προβλεπόμενες δασονομικές ενέργειες, δηλαδή:

• Για είδη δέντρων που μπορεί να επιτευχθεί φυσική αναγέννηση, ο κορμός κόβεται μέχρι το ύψος 10 - 20 εκ. πάνω από το έδαφος και η αναμονή για βλάστηση και φυσική αναγέννηση είναι 2 έτη.
• Για υπόλοιπα είδη (κυρίως κωνοφόρα όπου δεν είναι ηλικιακά ώριμα για φυσική αναγέννηση), ο κορμός κόβεται ολοσχερώς για να ακολουθήσει άροση του εδάφους και φύτευση την επόμενη φυτευτική περίοδο

Την πρακτική αυτή η ΔΛΚΜ εφαρμόζει και στις ανωτέρω δύο περιοχές.

• Στην εξωτερική απόθεση Θωκνίας έχει ήδη περατωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης στο μισό τμήμα της.
• Στην ανατολική εξωτερική Χωρεμίου έκταση 300 στρεμμάτων, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα λόγω της γειτνίασης με την πόλη της Μεγαλόπολης, έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο μέρος η διαδικασία αποκατάστασης (κοπή καμμένων δέντρων και ήδη φύτευση 9.000 δέντρων).
Στα υπόλοιπα 2.000 στρέμματα της Ανατολικής Εξωτερικής Χωρεμίου μόνο 100 στρέμματα επλήγησαν από την φωτιά. Η πρώτη φάση της διαδικασίας αποκατάστασης , ήτοι κλάδευση και κοπή δένδρων, έχει περατωθεί. Η επόμενη φάση αποκατάστασης με τη δενδροφύτευση της περιοχής είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στην επόμενη φυτευτική περίοδο (τον Νοέμβριο του 2008).

Σημειωτέον ότι στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί σχεδόν το 100% των τελικών επιφανειών απόθεσης, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν αποκατασταθεί περίπου 40.000 στρέμματα, έχουν φυτευτεί 10 εκατ. δέντρα και δημιουργήθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οπωρώνες και πειραματικές καλλιέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v