Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ - Brookings: Βιβλίο για ελληνική οικονομία

Στην έκδοση βιβλίου με τίτλο ”Οικονομικές επιδόσεις και προοπτικές της Ελλάδας” προχώρησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το ερευνητικό ίδρυμα The Brookings Institution, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι κ.κ. Γκαργκάνας και το στέλεχος του Brookings, Ralph C. Bryant.

ΤτΕ - Brookings: Βιβλίο για ελληνική οικονομία
Στην έκδοση βιβλίου με τίτλο ”Οικονομικές επιδόσεις και προοπτικές της Ελλάδας” προχώρησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και το ερευνητικό ίδρυμα The Brookings Institution.

Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος X. Γκαργκάνας, ο κ. Ralph C. Bryant, Senior Fellow στο Πρόγραμμα Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Brookings της Ουάσινγκτον, και ο κ. Γεώργιος Σ. Ταβλάς, διευθυντής-σύμβουλος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την έκδοση παρουσίασαν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Δημήτριος Χαλικιάς και ο καθηγητής κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη.

Οι 11 μελέτες που παρουσιάζονται στο βιβλίο αποτελούν προϊόν συνεργασίας διακεκριμένων Ελλήνων, άλλων Ευρωπαίων και Αμερικανών οικονομολόγων. Στην αρχική τους μορφή, οι μελέτες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Brookings, το οποίο έγινε στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2000.

Στις μελέτες του τόμου αναλύονται συγκεκριμένες πλευρές της ελληνικής οικονομίας, αξιολογούνται οι οικονομικές επιδόσεις και η οικονομική πολιτική της Ελλάδος κατά την τελευταία 25ετία και επιχειρείται ο προσδιορισμός των κύριων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ. Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης την εναρκτήρια ομιλία του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου στο συνέδριο, καθώς και εκτενή εισαγωγή των Ralph C. Bryant, Νικολάου Χ. Γκαργκάνα και Γεωργίου Σ. Ταβλά, όπου επισκοπούνται οι οικονομικές εξελίξεις και η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα την περίοδο από το 1974 έως σήμερα και γίνεται συνοπτική παρουσίαση των μελετών που ακολουθούν.

”Μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, η χώρα ακολουθεί ήδη μια νέα πορεία. Βεβαίως είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να ασκούνται ορισμένες πολιτικές, όπως η πολιτική η οποία στοχεύει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ιδίως προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος με ικανοποιητικό ρυθμό. Το μέλλον όμως μας επιφυλάσσει και νέες προκλήσεις. Αυτές ακριβώς τις προκλήσεις πραγματεύονται οι μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο που παρουσιάζουμε σήμερα”, είπε ο κ. Γκαργκάνας, κατά την παρουσίαση της μετάφρασης στα Ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v