Μερική υποχώρηση του ιού SARS

Σημάδια κάμψης δείχνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ, αντίθετα, στην Κίνα φαίνεται ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Εξάλλου, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις εξακολουθούν να καταγράφονται για τις ασιατικές -και όχι μόνο- οικονομίες.

Μερική υποχώρηση του ιού SARS
Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι είναι ο ιός της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα, καθώς αναφέρθηκαν άλλες 160 περιπτώσεις ατόμων που μολύνθηκαν με τον ιό SARS. Ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα νεότερα από τη Σιγκαπούρη, όπου δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα κατά τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά και από το Χονγκ Κονγκ.

Όσον αφορά στην πορεία του ιού στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, άλλα εννέα άτομα απεβίωσαν εξαιτίας του ιού, φτάνοντας συνολικά τα 206. Παράλληλα, ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Κίνα έφτασε αισίως τα 4.280 άτομα.

Αντίθετα, στη Σιγκαπούρη δεν αναφέρθηκαν νέα κρούσματα μέσα στις τελευταίες 48 ώρες. Επιπλέον, φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο ο ιός στα νοσοκομεία, όπου δεν έχει αναφερθεί νέο κρούσμα κατά τις τελευταίες 16 ημέρες.

Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, συνολικά 187, και μόλις 8 νέα κρούσματα, έναντι των 17 που είχε στις 30 Απριλίου, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ο ιός παρουσιάζει επιτέλους σημάδια κάμψης.

Οι κινεζικές αρχές εμπόδισαν την πρόσβαση σε όλες τις δεξαμενές νερού στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, για να μη μολύνει ο ιός της άτυπης πνευμονίας το σύστημα υδροδότησης. Απαγορεύτηκαν επίσης το κολύμπι και το ψάρεμα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, περίπου 16.000 κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τα νέα αυτά μέτρα ελήφθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών που διεξήγαγε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι o συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, καθώς μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και δεν καταστρέφεται ούτε με τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μολυσμένων περιοχών.

Πιστεύεται ότι ο ιός της άτυπης πνευμονίας μπορεί να μεταδοθεί και διά της αφής και ότι είναι σε θέση να παραμείνει ενεργός για 24 ώρες πάνω σε επιφάνειες και για τέσσερις ημέρες στους υπονόμους.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, οι σημαντικότερες από αυτές καταγράφονται στις οικονομίες της Ασίας και της Ωκεανίας. Αναλυτικότερα, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εταιρίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως οι αεροπορικές εταιρίες, οι εταιρίες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες, τα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα και τα ταξί.

Στη Σιγκαπούρη τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%, έναντι του 70%-80%, ενώ οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 71% την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου σε σχέση με πέρυσι.

Στην Αυστραλία σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί ο τουριστικός τομέας λόγω του ιού και του πολέμου στο Ιράκ, με αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα οι αφίξεις τουριστών να είναι μειωμένες κατά το ένα πέμπτο, ενώ οι αναλυτές αναμένουν η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οργανισμού τουρισμού της χώρας, ο κλάδος ενδέχεται να χάσει έσοδα από 620 εκατ. δολάρια έως 1,2 δισ. δολάρια φέτος, κάτι που μοιάζει να απειλεί και τις 550.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες. Σήμερα, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM ανακοίνωσε ότι η επιβατική της κίνηση τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 6,8%, εξαιτίας του ιού και του πολέμου στο Ιράκ.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια της ολλανδικής εταιρίας με προορισμό την Ασία και την Ωκεανία, η κίνηση ήταν κατά 24% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε αυτά με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία η κίνηση υποχώρησε κατά 34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v